Ingen ord fra gislene

Kidnapperne krevde alle irakiske krigsfanger løslatt innen lørdag. Ingen har hørt fra de fire vestlige hjelpearbeiderne siden fristen gikk ut ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frykten for hjelpearbeidernes liv nådde i natt klimaks. I flere dager har vestlige og muslimske organisasjoner innstendig bedt kidnapperne om å slippe gislene fri, foreløpig uten hell.

Kidnapperne, som kaller seg «Rettferdighetens sverd-brigadene», krevde at alle irakiske fanger ble satt fri, og at amerikanske og britiske styrker trakk seg ut av Irak, ifølge Al-Jazeera. Fristen ble satt til torsdag denne uken, men ble senere forlenget til lørdag.

Kidnapperne hevdet at de fire hjelpearbeiderne var spioner som jobbet under dekke av å være hjelpearbeidere.

De fire hjelpearbeiderne er briten Norman Kember (74), amerikaneren Tom Fox (54) og kanadiske James Loney (41) og Harmeet Sooden (32).

De arbeider for organisasjonen «Christian Peacemaker Team», som benekter at de fire var spioner.En video med bilder av de fire i fangenskap ble vist på tv-kanalen Al-Jazeera tirsdag denne uken.

Familiene fortviler

Svært mange har engasjert seg for å berge livet til de fire hjelpearbeiderne.

I går gikk Irak-aktivisten Cindy Sheehan ut med en personlig appell til kidnapperne.

-  Jeg tror ikke dette hjelper. Jeg veit at det mine myndigheter gjør, er galt, og vi forsøker å stoppe det. Men denne handlingen vil ikke avslutte okkupasjonen, sa Sheehan, som etter å ha mistet sønnen i Irak-krigen, har stått i spissen for en rekke demonstrasjoner mot Bushs utenrikspolitikk.

 - Familien er sjokkert og knust, og vi vil følge nyhetene med stor engstelse. Han var i Irak utelukkende i fredelig ærend, og var svært engasjert i å yte humanitær hjelp til det irakiske folk, sier familien til Harmeet Sooden i en erklæring.

Flere muslimske organisasjoner har også bedt for gislene. Abu Qatada, som sitter fengslet i Storbritannia, og som britiske myndigheter hevdes er en leder for al-Qaida i Europa, ba for gislene i videoappell som ble sendt på flere arabiske tv-kanaler på onsdag:

- Jeg, deres bror ... ber om at dere frigir gislene i samsvar med de grunnleggende prinsippene om barmhjertighet i vår religion, uttalte Qatada.

Egyptisk gissel drept

En egypter som arbeidet for det amerikanske militæret i Irak, ble i dag funnet drept nær Hajaj, en landsby nord for Tikrit. Mannen skal ha blitt kidnappet fra sitt hjem sist fredag. Mannen er en av åtte utlendinger som er kidnappet i Irak de siste to ukene, melder Al-Jazeera. Det egyptiske nyhetsbyrået MENA skal ha identifisert mannen som 46 år gamle Ibrahim al-Sayyid al-Hilali. 

En tysk arkeolog, Susanne Osthoff (43), og hennes irakiske sjåfør ble tatt som gisler 25. november. En fransk ingeniør ble også kidnappet tidlig denne måneden og holdes fremdeles i fangenskap.

På torsdag kom det ubekreftede meldinger om at den amerikanske sikkerhetskonsulenten Ronald Schultz var drept.

Påstandene er fremsatt på en internettside for militante islamister. På nettsiden hevder «Den islamske armé i Irak» at de har drept den amerikanske sikkerhetskonsulenten fordi USA ikke har etterkommet gruppens krav om å frigi irakiske fanger.

Det er mer enn et år siden sist et amerikansk gissel ble drept av opprørere i Irak.

KIDNAPPET: Amerikanske Tom Fox.
KIDNAPPET: Britiske Norman Kember
BER FOR NORMAN KEMBER: Medlemmer av det «Anglican Peace Fellowship» i England torsdag denne uken.
BA OM AT GISLENE LØSLATES: Abu Qatada, som britene mener er en av lederne for al Quaida i Europa.
- FRISTEN GIKK UT I GÅR: Den irakiske opprørsgruppen «Rettferdighetens sverd-brigadene» har truet med å drepe kanadierne James Loney (t.h.) og Harmeet Sooden og to andre gisler.