THUMBS UP: Med over 200 millioner i formue, er Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord landets desidert rikeste ordfører. Foto: Pål Terje Støtvig
THUMBS UP: Med over 200 millioner i formue, er Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord landets desidert rikeste ordfører. Foto: Pål Terje StøtvigVis mer

Ingen over, ingen ved siden

Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch er god for svimlende 206 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Formuen stammer fra arven etter malingprodusenten Jotun, som i 1920 var en farvelhandel som leverte maling til fangstbåtene i hvalfangstbyen Sandefjord. Etter det har selskapet bare vokst.

- Jeg har hatt tro på selskapet, og lagt vekt på å verne om verdiene, i stedet for å drikke og spise opp pengene mine. Jeg er ikke så opptatt av å leve i sus og dus, og er stolt av å ha forvaltet pengene på denne måten, sa ordføreren til TV 2 i 2009, da han, selvfølgelig, ble intervjuet som landets rikeste ordfører.

I fjor tjente han 2,3 millioner kroner.

Sandefjord midt på treet Og Høyre-ordførerens økonomiske sans gir utslag på flere områder. Hans private formue har vokst formidabelt, fra 177 millioner i 2009, og 136 millioner året før.

I tillegg er Sandefjord landets nest beste kommune på økonomisk styring.

Dagbladets kommunebørs får Sandefjord en seks'er, kun slått av Romsdals-kommunen Aukra.

Samtidig havner Sandefjord bare midt på treet totalt sett.

Skoletilbudet til de unge, og omsorgstilbudet til de gamle, begge får terningkast én, drar Vestfold-kommune langt ned på lista over Norges beste kommune.

Eks-Ap-millionær Sandefjord-ordføreren er likevel bare tredjemann på inntektstoppen blant landets ordførere. Vågsøy-ordfører Roger Bernt Silden er også en holden mann med en formue på 23 millioner kroner. I fjor tjente han 2,6 millioner kroner.

Den mangeårige Ap-ordføreren trakk seg fra partiet i 2010 etter sykehussaken i Sogn og Fjordane.

- Da brevet fra helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kom, dagen etter at vi hadde vært i Oslo sammen med lokalsykehusforkjempere fra mange deler av landet, var det nok for min del, sa Silden til lokalavisa Fjordabladet.

BEST BETALT: Molde-ordfører Jan Petter Hammerø er Norges best betalte ordfører. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet.
BEST BETALT: Molde-ordfører Jan Petter Hammerø er Norges best betalte ordfører. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet. Vis mer

Dermed kasta ordføreren, som har styrt Vågsøy siden 1999, partiboka i søpla, og har styrt kommunen som uavhengig representant siden.

Og han styrer den vesle kommunen til en 123. plass. på Dagbladets kommunebørs. I motsetning til Sandefjord, scorer Vågsøy bra på skole og eldreomsorg. Den økonomiske styringen er det verre med, og Vågsøy ligger helt i bunn når det gjelder kårene for småbarnsforeldre.

43 av 50 er menn Den beste lønna har likevel Molde-ordfører Jan Petter Hammerø. Og i tillegg til 2,8 millioner kroner i lønn, har jazz-byens øverste folkevalgte en formue på 2,1 millioner.

På Dagbladets kommunebørs seiler sunnmørsbyen rundt som en middelhavsfarer. Med 176. plass på lista over Norges beste kommuner, legger kommunen godt tilrette for arbeidslivet, det et gode kår for småbarnsforeldre, men det er ganske dyrt, og litt kjipt å bli gammel i Molde.

Alle de ti best betalte ordførerene er menn.

Første kvinne på lista er Sandnesordfører Norunn Marie Østråt Koksvik, med ei lønn på 1,1 millioner kroner. På lista over de 50 best betalte ordførerene, er bare sju kvinner.

Her er lista over landets 50 best betalte ordførere.