Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen overlevende funnet

Trolig 104 døde i Afghanistans verste flyulykke noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går var været såpass bra at de første NATO-troppene kunne ta seg frem til vrakdelene av flyet som krasjet i de snøkledte, afghanske fjellene i forrige uke. På åstedet, om lag 30 km øst for hovedstaden Kabul, fant de levninger etter mennesker, men ingen overlevende.

- De fant levninger, men det er umulig å si etter hvor mange mennesker, sier NATO-talskvinne Major Karen Tissot Van Patot til AP.

Myndighetene regner med at alle de 104 mennesker som var om bord i flyet, døde. I så fall er dette den verste flyulykken i Afghanistans historie.

Planen var å fly team med medisinere og etterforskere til åstedet for å begynne å hente ut likene i dag. Men store snømengder, ekstrem kulde og et tungt skydekke over området gjør det vanskelig både for soldater til fots og for helikoptre.

Et afghansk team som prøvde å nå området til fots i går, måtte raskt gi opp.

- De vil forsøke å ta seg opp til fots på ny i dag, men det er størst sjanse fra lufta, sier Major Mohammed Arif Anes fra den afghanske hæren, som samarbeider med NATO i oppdraget.

Jobben med å hente ned de omkomne kan ta uker å fullføre.

Det afghanske Kam Air-flyet, av typen Boeing 737-200, forsvant torsdag i en snøstorm på vei til flyplassen i Kabul. Siden har hundrevis av soldater lett etter flyet. NATO-helikoptre fant vraket 3.300 meter opp i fjellene allerede lørdag, men det dårlige været har hindret dem i å nå åstedet før nå.

INGEN OVERLEVENDE: Søke- og redningsteamet fra NATO fant ingen overlevende da de nådde fram til vrakrestene i de afghanske fjellene i går. Foto: Scanpix
INGEN OVERLEVENDE: Søke- og redningsteamet fra NATO fant ingen overlevende da de nådde fram til vrakrestene i de afghanske fjellene i går. Foto: Scanpix Vis mer

Flere enn 20 av de savnede var utlendinger. Det antas at ni var tyrkere, seks var amerikanere, tre var italienere. Trolig var fire russere, men man venter på den endelige listen.

Kabul ligger på et fjellplatå omringet av høye fjell. Det hender ofte at fly blir innstilt på grunn av dårlig sikt om vinteren, og flyplassen har ikke noe radarsystem som kan hjelpe pilotene med landingen, skriver CNN.

LETER: Et Apache-fly søker over området der det afghanske flyet styrtet med 104 ombord.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media