Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner for reiser til Danmark:

Ingen overnatting i København

Det blir deilig å være norsk i Danmark i år også, etter at Norge og Danmark er enige om grenseåpning. I København er imidlertid reglene strengere.

ÅPNER OPP: - Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

Regjeringen frarådet 15. mai utenlandsreiser fram til 20. august, men letter nå litt på restriksjonene.

- Norge og Danmark enige om å gjenåpne for reiser mellom Norge og Danmark 15. juni. Det betyr at nordmenn kan reise på ferie til Danmark og danskene kan komme hit, sier statsminister Erna Solberg.

Ulike regler

Solberg sier at før nordmenn kaster seg over tastaturet for å bestille feriereiser til Danmark, er det viktig å sette seg inn i de nasjonale retningslinjene. Reglene er ikke nødvendigvis like i begge land.

- De danske myndighetene vil fortsatt ha restriksjoner i København. De krever blant annet registrert overnattinger over flere dager for å være i og utenfor København på ferie, sier statsminister Erna Solberg.

- Dette, og andre nasjonale regler, må norske turister altså forholde seg til og sette seg inn i.

NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg legger fram planen for sommerferien fredag. Tidligere fredag presenterte hun den nye planen for å få Norge ut av coronakrisa. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
NYE RÅD: Statsminister Erna Solberg legger fram planen for sommerferien fredag. Tidligere fredag presenterte hun den nye planen for å få Norge ut av coronakrisa. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer

Den danske statsministeren Metter Frederiksen sier at turistene må overnatte et annet sted enn København.

- Turister skal dokumentere at de har booket opphold utenfor København, minst seks overnattinger på hotell, campingplass eller lignende, sier statsministeren til DR.

Årsaken er at København er det stedet i Danmark med flest smittede.

- Man må gjerne dra til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et annet sted, sier danskenes helseminister Magnus Heunicke, ifølge kanalen.

I tillegg til Norge, åpner danskene grensene for Island og Tyskland.

I dialog med andre nordiske land

Statsminister Solberg sier hun er i dialog med Finland, Island og Sverige om åpning med de samme reglene, men dette er foreløpig ikke på plass. Inntil videre er det derfor fortsatt karanteneplikt etter reiser til de landene.

- Vi hadde i utgangspunktet ønsket et felles regelverk for åpning i Norden. Der er vi ikke nå, men vi jobber med bilaterale løsninger.

Hun peker på at smittesituasjonen i Sverige er svært forskjellig fra det vi har her til lands. Det er imidlertid regioner der med lav smitte, og det kan derfor bli aktuelt å gjenåpne for reiser dit, om en avtale kommer på plass.

DECENT: Erna Solberg er positivt innstilt til alle type jobber. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Men smittebildet i Sverige er det vi ser akkurat nå, og hvordan det er om tre eller fem uker kan være helt forskjellig. Så dette er dynamisk, sier Solberg.

- Vi har laget noen prinsipper som vi mener er viktige når vi skal gjenåpne og som vi må bli enige med de andre landene om.

Dette dreier seg blant annet om å identifisere områder med stort smittetrykk, og fraråde både reisende til og besøkende fra, disse regionene.

I det øyeblikket slike områder eventuelt blir oppdaget sier Solberg at reisende derfra ikke vil være velkomne til Norge, og nordmenn kan heller ikke reise dit.

- Dette gjelder også i Norge. At om man får områder med oppblomstring av smitte, så må vi være solidariske og si at her kan dere ikke reise.

Ny beslutning før 20. juli

- Etter at vi er ferdig med hvor langt vi har kommet i Norden, går vi løs på de andre nærliggende europeiske landene. Vi ønsker ikke å ha reiserestriksjoner lenger enn nødvendig, sier Solberg.

Beslutningen skal tas før 20. juli.

Hun understreker at regjeringen ikke ønsker å ha restriksjoner på reiser, og at de vil fjernes så snart det er tilrådelig.

Vil forlenge innreiserestriksjoner

I et lovforslag oversendt til Stortinget fredag kommer det fram at regjeringen foreslår å forlenge innreiserestriksjonene til Norge fram til 31. oktober.

ÅPNER OPP: Under regjeringens pressekonferanse,28. mai, kom kultur- og likestillingsminister Abid Raja med en gladnyhet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Regjeringen sa 15. mai at en viss bruk av slike restriksjoner kunne være aktuelt fram til 20. august, men foreslår, på grunn av usikkerheten rundt hvordan smittesituasjonen vil utvikle seg, å forlenge innreiserestriksjonene.

- Det foreslås derfor at den nye særloven gis varighet fram til 31. oktober i år, slik at regjeringen, dersom det er nødvendig, kan videreføre særskilte tiltak helt fram til 31. oktober uten at det kreves et nytt lovvedtak fra Stortinget, skriver regjeringen i lovforslaget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!