Ingen panikk!

Rentene har skutt i været og den norske krona befinner seg på et historisk bunnivå. En av fem husholdninger ventes å få problemer med å betjene lånene sine. Likevel: Hele 85 prosent av det norske folk bekymrer seg lite for sin egen økonomiske situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er hovedkonklusjonene i en spørreundersøkelse Markeds- og Mediainstituttet, MMI, har gjort for Dagbladet i denne uka.

52 prosent av de spurte svarer at de tror den generelle økonomiske situasjonen vil være som nå, eller bedre, om ett år. 40 prosent tror den vil bli verre. Høyre-velgerne er de mest optimistiske og SV-velgerne de klart mest pessimistiske.

På spørsmål om hvorvidt et høyere rentenivå vil svekke deres privatøkonomi, svarer drøyt 50 prosent ja. Blant disse utgjør aldersgruppene 25- 39 og 40- 59 år den største andelen.

Alvorlig for 11 pst

Ca. 22 prosent av de som mener økt rente vil svekke deres økonomi, mener at følgene for dem blir ganske alvorlige. Omregnet i absolutte tall utgjør denne gruppa ca. 380 000 personer over 17 år, eller 11 prosent av befolkningen. Blant disse finner vi et flertall av kvinner, de med lavest lønn og folk i Nord-Norge.

I forhold til partitilhørighet kan det være et poeng å merke seg at det er flest KrF-velgere som mener de blir alvorlig berørt.

Ikke bekymret

Men det mest oppsiktsvekkende ved målingen er trolig at hele 85 prosent av det norske folk oppgir at de ikke er bekymret over sin egen økonomiske situasjon trass i de siste dagers renteøkninger, fall i kronekursen og usikkerhet om statsbudsjettet.

Even Flaatten i MMI sier at denne reaksjonen likevel ikke er direkte overraskende:

- Våre egne jevnlige målinger av det norske folks holdninger viser at det tar tid før endringer i livsvilkår og levestandard gir seg utslag i endrede holdninger hos folk flest, sier Flaatten.
Undersøkelsen viser ellers at de som er aller minst bekymret er de som har stemt på regjeringspartiene.