- Ingen partier kommer til å senke bensinprisene

Finansministeren: - Vi fjerner ikke avgiften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen dukket fram fra hytteterrassen i morges etter lang tids taushet fra regjeringen i stormen om den nye avgiften på bensin og diesel fra 1. juli.

- Bensin- og dieselprisene kommer ikke til å gå ned, uansett hvilke partier som vinner valget neste høst. Ikke en gang Fremskrittspartiet kunne garantere lavere bensinpriser da partiet ble konfrontert om det i Stortinget i vår, sier finansministeren til Politisk kvarter i NRK P2.

Opposisjonen med Frp i spissen har rast mot bensinprisene generelt og den nye avgiften spesielt de siste ukene.

Ett løfte kan finansministeren gi: regjeringen kommer ikke til å fjerne denne avgiften.

- Billigst i Europa

- Denne femøringen utgjør 2,50 kroner ekstra for en biltur mellom Oslo og Trondheim. I Norge har vi dessuten blant de laveste bensinprisene i Europa i forhold til inntekt. Utgifter til drivstoff utgjør 3,5 prosent av et gjennomsnittlig norsk familiebudsjett, sier Kristin Halvorsen.

Ifølge en oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som VG brakte i går, har lønna økt mer enn bensinprisene siden 2002.

I 1998 gikk 4,2 prosent av lønna til drivstoff, mot 3,2 prosent i dag, viser gjennomsnittstallene fra SSB.

 AVGIFTENE BLIR:  Regjeringen kommer ikke til å fjerne den siste bensin- og dieselavgiften, sier finansminister Kristin Hakvorsen. Foto: FRANK KARLSEN.
AVGIFTENE BLIR: Regjeringen kommer ikke til å fjerne den siste bensin- og dieselavgiften, sier finansminister Kristin Hakvorsen. Foto: FRANK KARLSEN. Vis mer

Og hun beskylder ”protestpartiene” for ikke å gi velgerne klar beskjed om nødvendige konsekvenser av klimaforliket i Stortinget og nødvendigheten av å senke forbruket av fossilt brennstoff.

- Gadd ikke møte opp

- Venstre gadd ikke engang å møte opp i Stortinget da vi diskuterte bensinavgiftene. Det var ingen fra Venstre i stortingssalen under den debatten, sier Kristin Halvorsen.

Venstre-leder Lars Sponheim tilbakeviser ikke den observasjonen, men glefser tilbake:

- Vedtaket om nye drivstoffavgifter nå var uklokt. Regjeringen har satt klimaforliket i vanry, og derfor har hun behov for å bjeffe som hun gjør, er Sponheims reaksjon til NRK Dagsnytt.

Rikmann vil doble bensinprisene
I går tok Norges 15. rikeste mann til orde for å doble bensinprisene og prisene på elektrisk kraft.

Milliardæren, industrimannen og tidligere NHO-president  Jens Ulltveit-Moe har sett "klimalyset" etter å ha lest Stern-rapporten.

Her kan du høre milliardærens resonnement om klima, bensin og strømsløsing på NRK P2.

- Ingen partier kommer til å senke bensinprisene

Den to år gamle rapporten om klodens tilstand fra Verdensbankens tidligere rådgiver, økonomiprofessor Nicholas Stern, har stått i fokus i alle "tunge" fora om klimautviklingen. Mannen bak debatten var på klimakonferansen på Hafslund Hovedgård i vår.

Seinere har Stern kommet med en oppfølgingsrapport.Alternativ satsing
Med til historien om Ulltveit-Moes bensinpris-engasjement, hører at  han har investert over en halv milliard kroner i Brasil på å lage alternativt biodrivstoff av sukkerrør.

- Foreløpig med tap og uten at det går på bekostning av matproduksjon, ifølge investoren selv.

- Ingen partier kommer til å senke bensinprisene