- Ingen penger i lik

Pappa Knut Moland Jr. tror at sønnen Tjostolv og kameraten Joshua French blir dømt til døden eller livsvarig fengsel av kongolesisk rett.

FULGTE RETTSSAKEN: Far til Tjostolv Moland fulgte dagens rettssak hjemme. Foto: THORBJØRN BERG/DAGBLADET
FULGTE RETTSSAKEN: Far til Tjostolv Moland fulgte dagens rettssak hjemme. Foto: THORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VEGÅRSHEI (Dagbladet):
- Men jeg tror ikke de tar livet av dem. Det er ingen penger i lik, sier Knut Moland Jr.

Sjøkapteinen var sikker i sin sak da Dagbladet snakket med ham 13. mai, rett etter fengslingen av sønnen i Kongo. Han er enda mer sikker nå. Det hele er et spørsmål om penger.

-Ranet begynte allerede da de reiste fra Kisangani, slår Moland Jr. fast.

Han følger tett med på utviklingen av saken på nettavisene. Ikke minst Dagbladet, som kommer med hyppig oppdaterte rapporter. Moland Jr. har ikke snakket med sønnen på noen dager. Derfor er internettet og kontakten med misjonsstiftelsen Dina eneste måten å få opplysninger på.

Millionkravene
Grunnen til at Knut Moland Jr. er urokkelig i sin tro på at hele saken utelukkende dreier seg om å flå de to nordmennene og deres familier for store pengebeløp bygger han på at vitner som til pressen uttaler at de vil ha millioner i erstatning, ikke avvises av retten.

-Det er klart. De skulle vært diskvalifisert. Dessuten flår jo retten alle journalister for flere hundre dollar for å få være til stede og dekke rettssaken. Det sier alt.

Knut Moland Jr. legger til at det også er andre faktorer som begynner å gjøre seg gjeldende. Ikke minst tvilen om at rett mann er obdusert. Om vedkommende virkelig er gift med kvinnen som krever 18 millioner kroner i oppreisning, og at avdøde i tillegg er far til barna som vises fram i mediene.

Forhandlingene
Knut Moland Jr. regner med som og at sønnen og kameraten blir sittende i fengsel en stund inntil saken roer seg. Deretter begynner forhandlingene om erstatningsbeløp.

-Ja, da skal vi bli enige om størrelsen. Deretter tror jeg de blir sendt til Norge for å sone her. Pengene må vi i familiene stille opp med i form av lån i guttene navn, forklarer Knut Moland Jr.

Han regner med at det vil ta noe tid før dette er i orden. I mellomtiden må norske myndigheter ha personell i Kongo, slik at nordmennenes sikkerhet er i varetatt.

-Trekker UD seg ut, da vil det bare gå noen måneder så er guttene døde. For da får de verken medisiner eller korrekt mat. De lider av både malaria og tyfoide sykdommer, som de nå får medisiner for, slår Moland Jr. fast.

Gissel
-Du har ikke vurdert å reise ned dit sjø?

-Nei, det tror jeg ikke er lurt. Antakelig blir også jeg arrestert, mistenkt for å være lederen av en eller annen underlig organisasjon. Dermed har de nok et gissel de kan bruke for å få melket penger.

Det betyr ikke at pappa Moland Jr. ikke bryr seg. Gjennom misjonsstiftelsen sender han pakker med bøker, godter, penger og slikt. Ikke minst penger. Det koster 70 amerikanske dollar dagen å gi de to nordmennene mat de kan spise uten å bli syke. Medisiner og annen hjelp må familiene bekoste. Heldigvis slipper de å betale advokaten. Karene får fri rettshjelp.

-Han er trolig langt dyrere enn noen advokater her hjemme, sier Knut Moland Jr.

Dagens rettssak i Kongo ble utsatt til tirsdag for å la aktoratet behandle forsvarets beskyldninger.

RETTSSAK: Forsvarsadvokaten til Moland og French under dagens rettssak i Kisangani, Kongo. Rettssaken ble utsatt til tirsdag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
RETTSSAK: Forsvarsadvokaten til Moland og French under dagens rettssak i Kisangani, Kongo. Rettssaken ble utsatt til tirsdag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer