IKKE GJENNOMBRUDD: Både Republikanerne og Demokratene forsøker å hamre sine forslag igjennom i striden om hva slags skatteøkninger som må til for å forhindre budsjettstupet. Flertallsleder , republikaneren John Boehner (t.v.). Nancy Pelosi (t.v.) leder det demokratiske mindretallet i kongressen. Foto: AP Photo/Cliff Owen
IKKE GJENNOMBRUDD: Både Republikanerne og Demokratene forsøker å hamre sine forslag igjennom i striden om hva slags skatteøkninger som må til for å forhindre budsjettstupet. Flertallsleder , republikaneren John Boehner (t.v.). Nancy Pelosi (t.v.) leder det demokratiske mindretallet i kongressen. Foto: AP Photo/Cliff OwenVis mer

Ingen «Plan B» fra Republikanerne

Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus gikk på et alvorlig nederlag torsdag da han måtte avlyse en avstemning om skatteøkninger som var ment å legge press på Barack Obama i striden om budsjettstupet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flertallsleder John Boehner tapte en dramatisk intern dragkamp i Representantenes hus. Det var på forhånd ventet at ville sikre nok stemmer til å få vedtatt en «Plan B» om blant annet skatteøkninger for de rikeste. Planen skulle legge press på president Obama og være Republikanernes forslag til løsning på den alvorlige budsjettstriden.

Boehner står nå svekket tilbake etter at han ikke klarte å skaffe flertall for skatteøkninger for dem som tjener over 1 million dollar i året (tilsvarende 5,6 millioner norske kroner).

Nedgang på børsen Aksjekursene falt markant etter at avstemningen ble skrinlagt.

Skatteøkninger for dem med 1 million dollar i inntekt er ikke i nærheten av hva president Barack Obama og Demokratene har sagt er nødvendig. Obama har for flere dager siden avvist det republikanske forslaget, og Demokratenes Harry Reid sier loven ikke engang ville bli tatt opp av Senatet.

Obama ønsker skatteøkninger for dem med 400.000 dollar eller mer i inntekt, men har åpnet for å justere beløpet noe opp.

Det hvite hus lovet torsdag kveld å fortsette arbeidet med Kongressen mot å nå en avtale så raskt som mulig. Men alt tyder på at de folkevalgte må ta romjulen til hjelp.

Resesjon Kongressen har frist til 31. desember for å vedta en ny lov som unngår at det såkalte budsjettstupet trer i kraft. Skjer det, kuttes en rekke budsjettposter dramatisk, samtidig som store skatteøkninger trer i kraft automatisk for alle. Det vil kunne kaste USA ut i resesjon og få dramatiske følger for verdensøkonomien.

Boehner sier Obama nå først få et lovforslag gjennom Senatet, før det kan bli en avstemning i Representantenes hus. Med kaoset i egne rekker vil Boehner nesten garantert være avhengig av støtte fra Demokrater i Representantenes hus for å kunne lande en avtale før nyttår.

Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne vil legge skylden på Republikanerne om det ikke blir en enighet som hindrer et ras utenfor budsjettstupet.

(NTB)