- Ingen plan om angrep på Irak

WASHINGTON (Dagbladet): USA planlegger ikke et snarlig militært angrep på Irak, men vil øke presset. Det var inntrykket Thorbjørn Jagland formidlet etter komiteens møter i USAs utenriksdepartement i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da komiteen besøkte Ottawa i Canada, sa Jagland at han håpet å få innblikk i den nye informasjonen USA har samlet inn om Irak og Saddam Husseins planer.

- Samtalene i Utenriksdepartementet tyder på at de uttalelsene som er kommet i det siste, ikke innebærer at USA planlegger en nær forestående militær aksjon. USA har mye informasjon om Irak og om Saddam Hussein, men vi har ikke fått innsyn i noen ny informasjon om Iraks aktiviteter, sier Thorbjørn Jagland, som viser til den enstemmige resolusjonen i FNs sikkerhetsråd om Irak som er grunnlaget for sanksjonene mot landet. Irak bryter med avtalen etter Golfkrigen når landet stenger FNs våpeninspektører ute.

Opprettholde presset

USAs talsmenn understreket overfor de norske parlamentarikerne at presidentens beskrivelse av Iran, Irak og Nord-Korea som «ondskapens aksemakter» er knyttet til disse landenes bestrebelser for å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

- Jeg fikk et sterkt inntrykk av at det var et behov for å si at «ondskapens aksemakter» er knyttet til masseødeleggelsesvåpen, sa komitémedlem Åslaug Haga.

- Graut

SV-leder Kristin Halvorsen syntes imidlertid det var urimelig av president Bush «å graute sammen» Iran, Irak og Nord-Korea.

Hun synes det er rart at Norge ikke har protestert sterkere mot denne delen av talen til president George Bush.

Thorbjørn Jagland sa at det nå er riktig å gi en sjanse til det siste utspillet fra Saddam Hussein om å innlede samtaler om nye runder med våpeninspeksjon i FN-regi i Irak.

- Men verdenssamfunnet kan ikke la være å opprettholde presset på Saddam Hussein innenfor rammene av Sikkerhetsrådets resolusjoner, sa Jagland.

Noen av medlemmene i Stortingets utenrikskomité var i går sterkt uenige om hva komiteen hadde fått høre om konflikten i Midtøsten av talsmenn for det amerikanske utenriksdepartementet.

KrFs Jon Lilletun utløste en skarp reaksjon fra SV-leder Kristin Halvorsen. Utvekslingen, som skjedde etter en lunsj med amerikanske kongressrepresentanter i et møterom i Kongressen, fulgte mønsteret i den norske debatten om Midtøsten.

Halvorsen grep ordet etter at Lilletun, etter hennes mening, ga en skeiv framstilling.

- (Det amerikanske) kravet er at Arafat skal ta styring (over palestinske ekstremister), mens det ikke legges noe som helst press på Israel og Ariel Sharon, sa hun.

Det protesterte utenrikskomiteens nestleder, Inge Lønning fra Høyre, kraftig mot.

IKKE INNSYN: - USA har mye informasjon om Irak, men vi har ikke fått innsyn i noen nye opplysninger om Iraks aktiviteter, sa Thorbjørn Jagland etter møter i USAs utenriksdepartement. Her sammen med SVs Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen.