Ingen planer om arvinger

BERLIN (Dagbladet): Kronprinsparet har ingen planer om å få arvinger med det første. Marius (5) blir ikke med på slottsbalkongen under 17. mai-feiringen. Mette-Marit er den beste sjåføren av dem. Dette røper kronprinsparet i et intervju i dagens utgave av det tyske nyhetsmagasinet Stern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vi ikke planlagt, svarer kronprinsesse Mette-Marit på spørsmålet om Marius (5) snart får en bror eller søster.

- Vi har ikke tid! legger kronprins Haakon til.

At Stern med sitt millionopplag bruker førstesida og åtte sider inne i bladet til intervjuet og andre artikler om kronprinsparet, forteller om den voldsomme interessen for parets Tysklands-besøk i neste uke.

Kronprinsessen forteller at hun vil støtte seg til krykkene de seks døgnene i Tyskland. Gipsen er borte etter bruddskaden i påsken, men hun må bruke krykker i 14 dager til.

Stern bringer i likhet med en rekke tyske aviser en detaljert oversikt over kronprinsparets reiserute, med klokkeslett, slik at flest mulig kan få et glimt av de kongelige fra Norge.

Tar rykter med humør

Kronprinsessen bekrefter at hun også følger med i den tyske ukepressen, som i uker og måneder har hevdet at hun er gravid: - Ja, jeg leser det. Etter min mening må slike historier tas med humor, sier hun.

Både hun og kronprinsen håper og tror på mer ro i hverdagen når de i september flytter til London for å studere.

- Vi kommer ikke til å føre et spesielt spennende liv der. Jeg tror at interessen for oss vil avta etter en stund, sier kronprins Haakon.

Intervjuet bekrefter inntrykket av et kronprinspar som fortsatt er like nyforelsket, som holder hverandre i hendene og der den andre tar over når partneren har gått tom for ord i sine svar.

«Hun kan rynke panna mistroisk. Men når prinsen snakker, åpner hun seg i et smil. Så berører hennes venstre kne tilfeldig hans høyre. Og når han har avsluttet sitt lille foredrag, ler han tilbake, mens han stryker henne over handa», innleder Stern-journalist Ulrike von Bülow reportasjen som følger intervjuet med kronprinsparet, som hun kaller «kjærlighetens ambassadører».

- Søte og hyggelige

- De var så søte og hyggelige begge to. Ukompliserte. Det er tydelig at de er lykkelige sammen. Mette-Marit utstråler en helt annen selvsikkerhet i kronprins Haakons selskap enn når hun er aleine, sier von Bülow til Dagbladet.

Sammen med sjefredaktør Thomas Osterkorn gjennomførte hun det timelange intervjuet på Slottet på engelsk, uten tolk til stede.

Ett spørsmål nektet kronprinsessen kategorisk å svare på, nemlig om hun har brutt kontakten med sin far Sven O. Høiby på grunn av hans mange uttalelser om henne: - Dette er et spørsmål som jeg ikke ønsker å svare på, sier hun.

Mette-Marit er også ordknapp om sin «utagerende» fortid, men kronprinsessen erkjenner at hun er i offentlighetens søkelys spesielt på grunn av dette.

- Ja, absolutt. Men det er viktig å stole på seg selv. Det er min måte å forholde meg til dette på, svarer Mette-Marit.

I sitt nye liv, omgitt av livvakter, blir hun spurt om hun savner tilværelsen før hun møtte Haakon, da hun kunne gjøre hva hun ville.

- Ofte. Livet mitt har definitivt forandret seg. Det vanskelige er å venne seg til all oppmerksomheten. Dernest at det finnes så mange ulike meninger om meg. I Norge bor det vel fire millioner mennesker, og det eksisterer nesten like mange oppfatninger om hvordan jeg er og hva jeg gjør. På den annen side er jeg veldig lykkelig over at jeg har funnet Haakon.

Mette-Marits sønn, Marius, vies nesten like stor oppmerksomhet som kronprinsparet, men får ikke være med på slottsbalkongen når kongefamilien hilser årets 17. mai-tog.

- Nei, han har ingen offisiell rolle i kongefamilien, slår kronprinsesse Mette-Marit fast.

Hun forteller at Marius får se barne-TV en halv time hver dag, men at han sommerstid er mer interessert i å spille fotball ute. Marius forsøker allerede å lære engelsk.

- Jo mindre barna er, desto fortere lærer de språk, fastslår kronprins Haakon.

- Haakon, svarer Mette-Marit på spørsmålet om hvem som leser godnatthistorier for Marius.

- I øyeblikket går det i «Verdens største fersken» av Roald Dahl. Vi leser også norske eventyr for ham, fortsetter kronprinsen.

- Kaller han Dem Haakon eller pappa? spør nyhetsmagasinet.

- Han har en pappa. Han sier Haakon til meg.

Mette-Marit understreker at det i Marius' situasjon er viktig å snakke med ham om alle ting, beskytte ham og at det viktigste i oppdragelsen er å gi ham styrke og selvtillit.

- Tida sammen med ham er det viktigste for oss. Når vi ikke arbeider, konsentrerer vi oss helt og fullt om ham, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprins Haakon forteller at han nøt en tre dagers skiferie, mens kona var i Utenriksdepartementet for å lære mer om Norges humanitære arbeid rundt om i verden.

- Meget inspirerende, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- Så det er slik at kona arbeider, mens ektemannen morer seg? spør Stern-journalistene.

- I vinter har jeg gått på ski bare ti dager. Det er altfor lite for meg. Som kronprinsesse og kronprins har vi mer tid til sånt ved siden av våre plikter enn vi vil få som konge og dronning. Derfor må vi nyte tida nå, sier kronprins Haakon.

Kronprinsesse Mette-Marit forteller at hun akter å fly til og fra Tyskland, selv om hun innrømmer at hun ikke liker det på grunn av sin flyskrekk.

Erter hverandre

Mette-Marit griper ordet når ektemannen blir spurt om det finnes noe han er redd for: - Du er jo egentlig ikke noe engstelig menneske, bemerker hun.

- Jeg hoppet en gang i fallskjerm fra fly. Da var jeg virkelig redd, avslører kronprinsen.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon går ikke av veien for å erte hverandre under intervjuet. Som når Stern-journalistene spør om hvem av dem som er best bak rattet.

- Jeg! svarer Mette-Marit. Kronprins Haakon fortsetter:

- Ett er i alle fall sikkert. Min kone finner seg bedre til rette i trafikken. Jeg roter meg stadig bort.

- Det er fordi du er vant til å bli kjørt rundt. Du måtte ikke orientere deg selv. Du hadde som regel politibeskyttelse og liten trening i å finne veien, sier Mette-Marit.

Om sine roller

Kronprinsparet understreker overfor Stern at de er svært opptatt av sin rolle, der det gjelder både å ta vare på tradisjoner og å være en del av samtida. Uten at det etter deres mening blir kjedelig i et parlamentarisk monarki.

- Vi forsøker å utføre arbeidet vårt så godt som mulig. Vi har erklært at vi er innstilt på å vie våre liv til vår oppgave så lenge innbyggerne i vårt land ønsker det, sier Haakon, som ikke føler at han og kona er en del av underholdningsindustrien.

For kronprinsparet handler oppgavene om noe annet enn å være kongelige popstjerner eller kitsch-ikoner. Kronprins Haakon sier til det tyske nyhetsmagasinet at han og ektefellen vil presentere det unge, moderne Norge. «Dette er et land som har mer å by på enn tykke gensere, hvalbiff og bandet a-ha. Et land som forsyner Tyskland med olje, gass og bildeler og dessuten med kloke tanker fra forfattere som Jostein Gaarder.»

Paret skal også testkjøre BMW og besøke energigiganten eon under Tysklands-besøket.

ÅPENHJERTIGE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er intervjuet av tyske Stern, og svareråpenhjertig på de aller fleste spørsmål de får i forbindelse med sitt forestående Tysklands-besøk.