- Ingen plikt til å gripe inn

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Forsvareren beskriver Jan Helge Andersen som 'en uinteressert tilskuer' til overgrepene Viggo Kristiansen er tiltalt for å ha gjennomført før jentene ble drept i Baneheia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Helge Andersens forsvarer Ben Fegran mener funnene på ofrene og på åstedet bekrefter Jan Helge Andersens forklaring om overgrepene på jentene før de ble drept.

At han var en 'uinteressert tilskuer' til overgrepene Viggo Kristiansen er tiltalt for betyr ikke at han medvirket, hverken fysisk eller psykisk, mente Fegran.

- Han viser med sitt kroppsspråk, at han snur ryggen til, at han ikke godtar handlingene. Så kan man si at han moralsk sett burde gjort noe annet, men noe rettslig ansvar har han ikke, mente Fegran.

Fegran mente Andersen bare kunne domfelles for overgrepet han har tilstått å ha begått mot Stine Sofie Sørstrønen. Han valgte ikke å la Viggos overgrep skje, mente Fegran.

- Aktor sier Jan Helge kunne ha grepet inn, og at han valgte å la være. Nei, han treffer ikke noe bevisst valg, han er overveldet av situasjonen. Her holder hans bestekamerat på med å voldta to små jenter. Situasjonen er kaotisk, og han er redd, sitasjonen er i seg selv i høyeste grad skremmende, sa Fegran.

Fegran dro i sin prosedyre nok en gang fram de omfangsrike funnene av porno og sexhjelpmidler hos Viggo, nakenbildene,og de andre overgrepene mot barn Kristiansen er tiltalt for, og delvis har tilstått.

- Vi har ingen indikasjoner på at Jan Helge har vært interessert i pervers seksualitet, som overgrep mot barn er, sa Fegran.

Jan Helges Andersens (tegningen) forsvarer Ben fegran, mener retten må tro på alt Andersen har sagt i retten. <br>Tegning: ARNE ROAR LUND