Ingen politiheder for mannen som konfronterte Breivik

Politimannen Trond Berntsen ble drept fordi han konfronterte Breivik på Utøya. Han får ingen heder av sine egne.

UTØYA-HELT: Trond Berntsen ble stedt til hvile i Haug Kirke i Hokksund 5. august i fjor. Han var nær ved å avsløre Breivik med inngående spørsmål på Utøya. Foto: Uffe Frandsen
UTØYA-HELT: Trond Berntsen ble stedt til hvile i Haug Kirke i Hokksund 5. august i fjor. Han var nær ved å avsløre Breivik med inngående spørsmål på Utøya. Foto: Uffe FrandsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marits stebror Trond Berntsen fattet mistanke til Anders Behring Breivik (33) på Utøya, og var den eneste politimannen som ble skutt 22. juli. Hovedverneombud Einar Sagli i Politiets utlendingsenhet (PU) foreslo i desember i fjor at Berntsen skulle hedres med Politiets hederskors post mortem.

- Til tross de tragiske omstendighetene finner direktoratet ikke å kunne tildele hederskorset i dette tilfellet, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik nå til Dagbladet.

- I statuttene for Politiets hederskors § 3,1.ledd, er følgende nedfelt som vilkår for tildeling av Politiets hederskors: «Medaljen tildeles post mortem til alle som har mistet livet under utførelse av farefullt politimessig tjenesteoppdrag.» Kravet om utførelse av 'politimessig tjenesteoppdrag' kan ikke anses å være oppfylt.

I avslagsbrevet fra Refvik får Dagbladet opplyst at det står at Berntsen var sykmeldt. Brevet er unntatt offentlighet, og Refvik vil ikke kommentere det.

Iskaldt møte Berntsen møtte Breivik ved brygga på Utøya, og fattet mistanke. Han stilte flere spørsmål til terroristen. Etter hva Dagbladet får opplyst har Breivik forklart at Berntsens spørsmål gjorde ham nervøs.

KONFRONTERTE BREIVIK: Politimannen Trond Berntsen (51) gjorde Breivik nervøs da han begynte å stille kritiske spørsmål. Foto: Privat
KONFRONTERTE BREIVIK: Politimannen Trond Berntsen (51) gjorde Breivik nervøs da han begynte å stille kritiske spørsmål. Foto: Privat Vis mer

Breivik har forklart at det var Berntsen som gjennomskuet hans «skuespill», og at politimannen reagerte på at Breivik ikke klarte å få polititerminologien riktig - og derfor fattet mistanke.

Dagbladet får opplyst at Breivik, da han ble konfrontert av Berntsen, begynte å snakke rundt emnet og si han skulle briefe leirdeltagerne om det som hadde skjedd i Oslo. Breivik skal ha sagt at han jobbet for PSTs avdeling på Grønland politistasjon. Da spurte Berntsen om han kjente navngitte PST-folk - noe Breivik ikke gjorde.

I avhør har Breivik forklart at han trodde Berntsen ville «hoppe på ham».

Sykemeldt - Det var med beklagelse jeg mottok beskjeden om at Trond Berntsen ikke vil bli tildelt Politiets hederskors, sier hovedverneombud Einar Sagli til Dagbladet.

- Retten og plikten til å gripe inn er beskrevet i Politiinstruksen. Trond Berntsen hadde politimyndighet, og omstendighetene på Utøya krevde til de grader at det ble grepet inn. Ved å unnlate å tildele hederskorset har politidirektoratet lagt sterke føringer på hvordan den enkelte polititjenestemann skal forstå politiinstruksen. Dette vil få betydning for plikten til å gripe inn i grove lovbrudd, mener Sagli.

Sagli har tidligere kritisert POD for at de ikke møtte i Berntsens begravelse.

Også Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund, reagerer på beslutningen.

- Firkanta - Jeg skjønner både diskusjonen og reaksjonene som er kommet i etterkant. Det er åpenbart at Berntsen var på øya som sivil, men i politiinstruksen står det klart at dersom omstendighetene krever det, skal en politibetjent gripe inn uansett sivil, sier Johannessen til Dagbladet

- Slik jeg tolker begrunnelsen fra politidirektoratet, mener de at han ikke var på øya som politimann. Men etter mitt syn er det åpenbart at Trond Berntsen både tenkte og reagerte som operativ politimann og i lag med andre ofret livet, sier Johannessen.

- Jeg ingen jurist, og dette er en juridisk beslutning. Men dette er en helt spesiell situasjon og sak, og da mener jeg at man ikke kan sitte og tolke loven helt firkanta. Her burde det vært rom for mer romslighet, skjønn og andre vurderinger, spesielt opp mot politiinstruksens plikt til å gripe inn, sier Arne Johannessen.

OPPRØRT: Hovedverneombud Einar Sagli mener Trond Berntsen burde vært hedret post mortem. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
OPPRØRT: Hovedverneombud Einar Sagli mener Trond Berntsen burde vært hedret post mortem. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Slottet vil ikke kommentere saken. PU-sjef Ingrid Wirrum var ikke tilgjengelig i går.

REAGERER: Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
REAGERER: Arne Johannessen, leder for Politiets Fellesforbund. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer