Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen politiker kan redde oss

Møt Michelle og Orva Wright. Gift i 21 år. Nå bor de på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI/FLORIDA (Dagbladet.no): I en by der rike folks luksusbåter er nesten like store som luksusvillaene, er det parkene som på nattestid blir de mest tettbebygde strøkene.

Der finner de som ikke har noe hjem, ly for natta. At stadig flere rammes av boligkrisa er lett å se på dagtid i Miami. Da ser du dem i gatene, drassende rundt på en koffert eller en bag med alt de eier.

Nede i sentrum, like ved metroen, der hvor urinstanken henger tungt i lufta, møter vi noen av dem.

- Vi har bodd på gata de siste fire månedene, sier Michelle (43) og Orva Wright (48) til Dagbladet.no. 

Ved siden av dem på fortauet står en koffert og en liten bag. Det er alt de har nå.

Husleia fordoblet 

Orva og Michelle forteller at husleia der de bodde fordoblet seg i løpet av et år. I fjor på denne tida betalte de 450 dollar i måneden. Da de ble kastet ut i oktober hadde den steget til 800 dollar.

Det blir mye, når den månedlige summen de får av myndighetene er på 700 dollar, i tillegg til matkuponger verdt 77 dollar.

- Det gikk bare ikke lenger. Selv om vi fikk låne penger av familie og venner ble utgiftene for store, forteller ekteparet.

PÅ GATA: Etter 21 års ekteskap og 66 dager på sykehuset for kreftbehandling står Michelle og Orva Wright på gata, så og si tomhendte. FOTO: SUN HEIDI SÆBØ
PÅ GATA: Etter 21 års ekteskap og 66 dager på sykehuset for kreftbehandling står Michelle og Orva Wright på gata, så og si tomhendte. FOTO: SUN HEIDI SÆBØ Vis mer

Orva trekker opp genseren og viser fram en mage full av operasjonsarr. Kona Michelle snur seg vekk. Orva forteller at han har kreft, men at han ikke har fått fullført behandlingen.

- Vet du at hun satt 66 dager ved sykehussenga og ventet på meg? Da vi kom ut hadde vi ingenting, bare hverandre, sier Orva og rusker kona i det krøllete håret.

Ekteparet som har vært gift i 21 år og som har to døtre, sier de har en plan for hvordan de skal komme seg gjennom de økonomiske nedgangstidene.

- Vi håper å komme oss til Georgia. Der er det billigere. Der kan vi kanskje bo på motell til rundt 500 dollar i måneden, sier Orva.

- Sånn er økonomien

På et kontor i solskinnsbyen Miami sitter Edith Neuwahl. Hun er eiendomsmegler i Miami Real Estate Company, og har vært i bransjen i over 25 år.

Hun har sett nedgangstider før. Og vært med på oppganger i boligmarkedet før. Derfor er hun ikke like bekymret for framtida og økonomien, som det mange andre er.

- Dette er en prosess som økonomien går i gjennom nå og da. Jeg tror ikke dette er noe å frykte. Nedgangen nå skyldes at det har vært useriøse aktører i markedet. Folk som har gitt lån de ikke burde gitt til folk som kjøper hus de egentlig ikke har råd til, sier Neuwahl til Dagbladet.no.

image: - Ingen politiker kan redde oss

Florida på toppen av bunnen 

De nasjonale tallene som ble offentliggjort denne uka viser at antallet boliger som gikk på tvangssalg steg med 79 prosent i året som gikk, ifølge RealtyTrack Inc.

Florida rapporterte inn 279 325 begjæringer om tvangssalg på 165 291 boliger i fjor. Det er mer enn det dobbelte sammenliknet med året før, og betyr at 2 prosent av alle eiendommer i delstaten gikk på en eller annen form for tvangssalg i 2007.

Sammen med stater som Nevada, Michigan og California rager dermed Florida i toppen av den dystre statistikken.

- Sånn vil det alltid være. Florida er alltid veldig populært. På grunn av kysten og klimaet vil det alltid være stort press på boligmarkedet. Når det da går dårlig blir områder som Florida og Miami alltid hardest rammet, sier Neuwahl.

Når kjøp og salg av boliger stopper opp, og verdien av folks boliger synker, så går det også utover de som leier, slike som Michelle og Orva Wright.

- Jeg vet ikke om det går an å si at leieprisene generelt har doblet seg, men det er klart prisene på alt annet også har steget, sier Neuwahl og peker på strømpriser og vedlikeholdskostnader.

Lyspunkter

Den erfarne eiendomsmegleren mener hun allerede nå ser tegn på framgang.

Markedet er i ferd med å mykes opp, lånerenten på vei ned, og ikke minst vil huseiere i Florida spare omkring 240 dollar i året på et nytt skattevedtak velgerne stemte over da de gikk til valgurnene tirsdag denne uka.

Michelle og Orva og de andre som streifer rundt i downtown Miami var ikke blant de 4.1 millioner innbyggerne som stemte.

Nyttesløst, føler de.

- Hva skulle poenget med det være? Jeg tror ærlig talt ikke at politikerne bryr, seg sier de nærmest i kor, og fnyser av at politikerne har gjort økonomien og fallet i eiendomsmarkedet til en av de store valgkampsakene.

- Ingen politiker kan redde oss, sier uteliggerparet til Dagbladet.no.

- ALT VI EIER: Denne kofferten og bagen rommer alle eiendelene til ekteparet Wright.
<B>ET HJEM:</B> Noen har gått hjemmefra i Miamis travle sentrumsområde.
DEMONSTRASJONER:</b En gjeng fagorganiserte bygningsarbeidere demonstrerer i sentrum av Miami imot en byggherre de mener underbetaler sine ansatte.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media