- Ingen positive signaler fra Irak

Irak har ikke kommet med positive signaler på lettelsene i FNs sanksjonspolitikk som allerede er gjennomført, sier utenriksminister Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil trolig ikke skje før de fem faste medlemmene er blitt enige om hvilke varer som skal stå på forbudslisten og hvilke varer Irak kan importere, sier Jagland til NTB.

Så lenge disse viktige landene ikke står samlet, kan president Saddam Hussein spille på innbyrdes uenighet i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Jagland understreker at uenigheten mellom de fem bunner i ulike handelsinteresser, og han er usikker på om de klarer å komme fram til enighet før sanksjonspolitikken skal opp til avstemning 4. juli.

- Men vi har fått positiv tilbakemelding på det initiativet vi tok overfor de fem faste medlemmene i februar i år. Norge pekte på at enkelte land var overdrevent strenge med å holde kontrakter tilbake. Siden har blant annet USA frigitt kontrakter til en verdi av flere milliarder kroner, sier Jagland.

Samtaler Irak-Norge

Men Iraks myndigheter gjør seg nå klare til et nytt oppgjør med FN for å få fjernet de snart 11 år gamle sanksjonene, sier Iraks viseutenriksminister Nizar Hamdoon. Han kommer neste onsdag til Oslo for politiske samtaler, etter at Irak har bedt om et slikt møte med Norge, som har formannsvervet i Sikkerhetsrådets sanksjonskomité.

- Vi vil ha fjernet sanksjonene og vil avvise enhver endring i det nåværende sanksjonsregimet, sier Hamdoon til Ritzaus Bureau. Hamdoon var Iraks FN-ambassadør i sju år fra 1992.

Viseutenriksministeren har lite til overs for de såkalte «smarte sanksjoner», som FN innførte for å lette forholdene for sivilbefolkningen.

Olje for matavtalen mellom Irak og FN har normalt vært fornyet for seks måneder, men Sikkerhetsrådet valgte i juni å fornye den med bare en måned.

Trosser FN

Irak velger å trosse FN. Saddam sa for noen dager siden at det går mot «ny konfrontasjon med FN, noe vi må forberede oss på».

Nå har irakerne fått nok, mener Hamdoon. -Vi har gjort alt som er mulig for å rette oss etter FNs pålegg, men det hjelper ikke mye. Vi har gitt våpeninspektørene adgang til de steder de ber om, og vi har anerkjent grensen mot Kuwait, sier Hamdoon.

Han mener USA har sin egen dagsorden, nemlig å bli kvitt president Saddam og hans regime, og at sanksjonene derfor ikke vil bli fjernet. -FN vil ha inspektørene tilbake, men hvorfor skal vi tillate det? Sanksjonene vil likevel ikke bli fjernet, sier Hamdoon.

FN trakk våpeninspektørene ut i 1998, umiddelbart før USA og Storbritannia innledet et fire dagers bombardement av Irak. Bakgrunnen var påstander om at Irak ikke ville samarbeide med inspektørene.

FN har senere krevd at inspektørene skal tilbake, fordi USA og Storbritannia mener Irak skjuler lagre av masseødeleggelsesvåpen eller er i ferd med å utvikle slike.

Fienden vil kolonisere

Saddam mener fienden arbeider for å knuse Iraks nasjonale kampvilje og kolonisere landet. -Fienden vil kontrollere Iraks økonomi og hindre at landet utvikler seg, sier Saddam.

- Hvis FNs formål er å hindre at Irak importerer våpen, er det bare å vedta en resolusjon som forbyr eksport av våpen til Irak og land som bryter resolusjonen, er Saddams oppskrift.

Hans egen aksjonsform er å stanse oljeeksporten, noe som har ført til et nervøst oljemarked. Hvis eksportforbudet trekker ut, kan det føre til et visst prispress, sier oljeanalytikere. Blir de smarte sanksjonene innført, vil Irak fryse oljeeksporten for godt. Og landet har forberedt seg ved å skjære ned på all annen import og konsentrere seg om mat og medisiner.

- Lagrene er fylt opp med mat og medisiner, sier diplomatiske kilder. I tillegg har landet fått regn etter langvarig tørke, noe som kan føre til større jordbruksavlinger.

(NTB)

UTENRIKSMINISTER Thorbjørn Jagland.Foto: SCANPIX