Ingen prins av folket

I mai fikk Ari Behn sin prinsesse, følte seg som en konge, men blir slett ikke kronet av folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av tre nordmenn oppfatter ikke prinsessegemal Ari Behn som et medlem av kongehuset, viser en fersk MMI-måling.

Brorparten av folket synes heller ikke at prinsesseparets barn bør få en prins- eller prinsessetittel.

En ny MMI-måling gjort for Dagbladet avslører at bare en av tre nordmenn oppfatter Behn som et medlem av kongehuset.

- Uten noe

Resultatet bekrefter at prinsesse Märtha Louises ektemann sliter med å oppnå folkets tillit. Lørdag skrev Dagbladet at bare én prosent av folket holder Behn som sin favoritt i de kongelige kretser.

- Folket oppfatter ikke Ari som et medlem av kongehuset fordi de ikke oppfatter Ari som det minste kongelig. Ari har ikke noe i en slik familie å gjøre. Han er uten tittel. Uten noe. Muligens ei bok, sier filosof og forfatter Nina Karin Monsen.

I Dagbladet 22. oktober sa eks-statsminister og konstitusjonsekspert Kåre Willoch at det er naturlig at prinsesseparets barn får en tittel ettersom det er arveberettiget til den norske tronen.

Ut fra Grunnlovens '6 følger det naturlig at barnet enten får tittelen prins eller prinsesse.

Den ferske MMI-undersøkelsen slår fast at hele 47 prosent av folket mener at barnet ikke bør smykkes med tittel. 24 prosent synes tittel er på sin plass, mens 28 prosent ikke har gjort seg opp en mening.

Til sjuende og sist er det kongen som bestemmer hvorvidt barnebarnet skal bli prins eller prinsesse. Det følger av Grunnlovens '34: «Kongen giver Bestemmelser om Titler for dem som til Kronen ere arveberettigede» .

Etter det Dagbladet erfarer har kongen bestemt at barnet ikke skal ha noen tittel, men han står fritt til å forandre avgjørelsen, hvis situasjonen skulle forandre seg.

Det ville være naturlig hvis kronprinsparet ikke får barn eller hvis de skulle falle fra.

Svekker monarkiet

Folket er ikke i tvil om at kongehuset er merket av kronprinsesse Mette-Marits og Ari Behns inntog i de kongelige rekker. Hele 43 prosent mener at den offentlige oppmerksomheten som har blitt Mette-Marits og Ari Behns familie og venner til del, svekker monarkiet. Sju prosent mener det styrker monarkiet, mens 45 prosent ikke tror det gjør noen forskjell.