STOLER PÅ STATOIL: AP's Eirin Sund er i motsetning til sin kollega i SV, Snorre Valen, ikke bekymret for Statoils investeringer i utvinning av skiferolje. - Jeg forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det, sier hun til Dagbladet.
STOLER PÅ STATOIL: AP's Eirin Sund er i motsetning til sin kollega i SV, Snorre Valen, ikke bekymret for Statoils investeringer i utvinning av skiferolje. - Jeg forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det, sier hun til Dagbladet.Vis mer

- Ingen problemer med Statoils nye oppkjøp

Aps miljøtalskvinner, Eirin Sund, stoler på at Statoil ikke driver med såkalt «skitten olje».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er den klassiske miljø- versus oljekonflikten mellom Ap og SV i regjeringspartiene nok en gang satt på spissen av det statlige eide selskapets investeringer.

Til Dagsavisen i dag sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, at han gjerne vil dele opp Statoil i to:

- Vi må rett og slett skille ut fornybardelen av Statoil og slippe de folkene fri, sier Valen til Dagsavisen i dag.

Omstridt oppkjøp
Mandag offentliggjorde selskapet et oppkjøp av Brigham Exploration Company for 24, 5 milliarder kroner. Selskapets hydrauliske frakturering er særdeles omstridt. Metoden, såkalt «fracking», deler opp fjell og gjør det lettere å hente ut olje.

Teknikken har i USA vært omstridt bidratt til svært forurenset vann enkelte steder. Det har igjen gått ut over dyr og mennesker som bor i nærheten.

SVs miljøpolitiske talsmann legger ikke skjul på hva han og SV mener om Statoils oppkjøp, og tar sterk avstand fra det han og flere omtaler som «skitten olje»:

- Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier Valen til Dagsavisen.

- Ingen problemer
Nå tar Ap's Eirin Sund bladet fra munnen. Hun har, som Aps miljøpolitiske talskvinne, ikke noen problemer med Statoils investeringer.

- Jeg synes det er positivt at Statoil utvikler seg på petroleumssida, sier Sund, som også er stortingsrepresentant fra oljefylket Rogaland.

- Betyr det at du ikke har noen problemer med oppkjøpet Statoil nettopp har gjort i Brigham Exploration Company?

- Nei, jeg har ingen problemer med det oppkjøpet, sier hun og legger til:

- Jeg forutsetter at Statoil sørger for at det blir gjort på en slik måte at miljøet ikke tar skade av det. Jeg opplever også at Statoil har gjort dette klart.

Stoler på Statoil
- Men skiferolje-teknikken er svært omstridt miljømessig. Er ikke dette noe de rødgrønne partiene må forholde seg til ved et slikt oppkjøp?

-  Jeg er glad for at Statoil utvikler seg på petroleumssida, samtidig vet jeg at teknikken er omstridt. Det har tidligere vært «litt av hvert», for å si det med hermetegn. Jeg vet at det har bedret seg i det en driver med på skifer. Det har kommet en del miljøkrav. Derfor er jeg veldig glad for at Statoil er tydelige på at miljømessige forhold er viktig for Statoil. Statoil er en seriøs og skikkelig aktør, noe som jeg tror kan være med på å gjøre også den delen av petroleumsvirksomheten bedre enn den er i dag, sier Sund.

IMOT: - Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om Statoils nye investeringer. Foto: SV
IMOT: - Dette er penger som kunne bidratt til å løse verdens fornybare energiutfordringer. I stedet binder vi pengene opp i produksjoner som forverrer prosessen, sier SVs miljøpolitiske talsmann, Snorre Valen, om Statoils nye investeringer. Foto: SV Vis mer