- Ingen problemer med uklar kommando

Forsvaret ser ingen problemer med å delta i krigsoperasjoner før en kommandolinje for operasjonene er klarlagt.

SOUDA, HELLAS 20110323.
KLART FOR OPPDRAG:En tekniker fra Luftforsvaret sjekker et missil som er festet til vingen på et av de norske F16-jagerflyene som er stasjonert på Kreta for å delta i militæroperasjonen i Libya.
Foto: FORSVARET/SCANPIX
SOUDA, HELLAS 20110323. KLART FOR OPPDRAG:En tekniker fra Luftforsvaret sjekker et missil som er festet til vingen på et av de norske F16-jagerflyene som er stasjonert på Kreta for å delta i militæroperasjonen i Libya. Foto: FORSVARET/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litt over klokka 12. 00 i formiddag lettet to norske jagerfly fra Souda-basen på Kreta. Det var på vei til luftrommet over Libya.

Men to timer tidligere møttes NATO-ambassadørene i Brussel for fjerde dag på rad, for å forsøke å snekre sammen en kommandostruktur for operasjonene i Libya, en operasjon der Norge allerede var på vingene.

Ikke noe problem Da NATO-ambassadørene forlot hverandre onsdag kveld, var resultatet «ingen avgjørelse om noen ting», som en diplomat sa det, meldte Reuters.

Men Forsvaret ser ikke på den uavklarte kommandostrukturen som noe operasjonelt problem.

- Nei, for oss er ikke dette noe stort problem, sier kommunikasjonsjef Petter Lindquist i Forsvarets overkommando.

- For oss er det to alternativer. Enten så fortsetter aksjonen i Libya under «Operasjon odyseens daggry», som nå. Eller så tas det en beslutning om at at operasjonen legges under NATO, sier Lindquist.

Han understreker at begge deler er bekvemme for de seks norske flyene som er satt av til oppdrag i Libya.

- Uansett så er de vi opererer sammen med på samme nivå, opplært til de samme prosedyrer og doktriner. Det er det viktigste for oss, sier Lindquist.

Bred og spiss Uenigheten i NATO er stor om hvilken rolle organisasjonen skal spille i felttoget over Libya.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa i går til Dagbladet at den politiske overbygniningen over aksjonen burde være så bred som mulig, mens den militære strukturen burde være så effektiv som mulig.

Men det har ennå ikke lyktes NATO å bli enig om en politisk bredest milig allianse som er mest mulig effektiv militært. Tyrkia krevde i går stans av bombingen fra lufta. Også Tyskland var skeptiske til at aksjonene skulle være en NATO-operasjon.

Presset for å finne en endelig kommandostruktur øker.