- Ingen problemer så langt

Operasjonen som skal skille de siamesiske tvillingene Mohammed og Ahmed Ibrahim (2) er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirurgene ved Children's Medical Center i Dallas satte i gang med operasjonen kl. 16.07 i går (norsk tid). Klokken 20.00 startet den kompliserte prosessen med å skille blodkar mellom de to guttenes hjerner. Dette kan ta så mye som fire dager.

I natt kunne Dr. Jim Thomas ved sykehuset melde at «alt går fint. Vi har ikke hatt noen problemer».

Mer enn 60 mennesker jobber døgnet rundt med operasjonen.

Det er bare måneder siden verden fulgte spent med i forsøket på å skille de iranske søstrene Laleh og Ladan Bijani (29). Ingen av dem overlevde.

Også operasjonen på Mohammed og Ahmed Ibrahim er svært risikabel.

Deler blodårer

De to siamesiske tvillingene er sammenvokst i hodet. De har separate hjerner, men deler en viktig blodåre. Legene ved det amerikanske sykehuset innrømmer at operasjonen kan være livsfarlig.

De små guttene har problemer med å lukke øynene, bevege nakken og vansker med å svelge. Hvis de ikke separeres vil de få livsvarige medisinske problemer, melder BBC.

Det er faren til guttene som har bedt legene gjennomføre operasjonen, han ønsker å gi sønnene en sjanse til å få et normalt liv.

- Hvis de ikke opereres vil de ikke bli normale, sa Ibrahim Mohammed Ibrahim tidligere i år.

Gode sjanser

Leger hevder det er mulig å skille de to fra hverandre, men at det springende punkt er å få blodforsyningene til begge guttene til å fungere. Hvis ikke vil de dø.

Guttenes lave alder er til deres fordel. Ungt vev og benstruktur er bedre i stand til å tåle påkjenningen under operasjonen og til å heles etterpå.

Det er kirurg Kenneth Salyer som skal lede den 48 timer lange operasjonen.

- De innbyggerne i landsbyen fikk vite om operasjonen, ba de Gud om en vellykket operasjon og at han skal beskytte tvillingene til de er trygt tilbake i al-Homr, sa guttenes onkel Nasser Mohammed.

- Vi er optimister, men vi er vledig bekymret for tvillingene etter at operasjonen av de iranske tvillingene gikk galt, sier en annen slektning.

OPERERES I DAG: Legene skal forsøke å skille Mohammed og Ahmed Ibrahim i dag.