Ingen ranere i Vardø?

Politidistriktene i Vardø, Rjukan, Kragerø, Sogn og Namdal stort sett lene seg tilbake og slappe av. I alle fall hva ran angår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For siden 1991 er det bare begått ett eneste ran i Vardø-distriktet. Rjukan politidistrikt har hatt tre, Kragerø seks, Sogn seks og Namdal ni. Til sammenligning er tallet for Oslo 5646 - eller et snitt på ca 664 i året. I fjor var imidlertid tallet 819.

Selvfølgelig er ikke alt grove ran. Ran regnes som grovt når det er brukt grov vold, truet med skytevåpen, kniv eller farlig redskap, når det er gjort overfor en forsvarsløs person eller når det dreier seg om mange penger. Det er i denne statistikken de fleste bank-, post- og kioskran havner.

Overrasket

Konstituert politimester i Vardø politidistrikt, Ove Akselsen, er overrasket over tallene. Eller rettere sagt; tallet.

- Ett ran? Sier du det. Nei, jeg aner ikke hva det kan skyldes. Vi har da ellers nok av grov vinningskriminalitet og grov vold her i distriktet. Men du vet vi er jo ikke så mange, det bor vel ca 8000 mennesker i vårt distrikt, sier Akselsen.

Han stusser likevel litt når han hører at «naboen» Vadsø hadde 13 ran i det samme tidsrommet.

- Det var pussig. Vadsø er jo ikke så mye større enn Vardø. Men bevares det er jo et hyggelig tall, sier han.

Men verken Rjukan eller Vardø ligger i Norges mest «ransikre» fylke. Den tittelen tilfaller Sogn og Fjordane, med bare 29 ran siden 1991. I gjennomsnitt er det bare 3,4 ran i året, eller ett pr. 31.700 innbyggere. Det samme tallet for Oslo er ett ran for hver 753. innbygger hvert år.

«Resultatlista»

Bak Sogn og Fjordane følger Finnmark og Nord-Trøndelag på delt andreplass med et gjennomsnitt på åtte ran i året. Så kommer Møre og Romsdal (10), Oppland (11), Aust-Agder (12), Hedmark (13), Nordland (14), Telemark (15), Troms (17), Vest-Agder (24), Sør-Trøndelag (30), Østfold (34), Vestfold (34), Buskerud (36), Rogaland (52), Akershus (77), Hordaland (85) og Oslo (664).

Til tross for at Oslo er vårt mest folkerike fylke, står det høye gjennomsnittet likevel ikke i forhold til folketallet. Pr. 1. januar 1998 hadde Oslos befolkning så vidt passert 500.000. Befolkningstallet i Hordaland og Akershus ligger ikke langt under, henholdsvis 428.000 og 453.000.

(NTB)