Ingen raskere enn Bondevik

RENA (Dagbladet): Det er søndagstrafikk på riksvei 3 ved Bråten i Østerdalen. UP sjekker farten på dødsveien - strekningen sør for Rena der statsminster Kjell Magne Bondeviks BMW 750iL holdt 120 km/t. En time seinere er tre bilister tatt. Ingen er i nærheten av Bondevik-følgets hastighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksvei 3 fra Elverum til Rena og Tynset er en dødsvei. I løpet av de siste 20 åra er 113 drept på strekningen.

UP måler farten der bilistene kommer ut av en sving, og dette er stedet statsministerens BMW ble registrert i 120 km/t i 80-sonen.

Tre bilister kjører for fort i den timen UP sjekker farten. En blir stoppet etter å ha kjørt i 94 km/t, en anen blir vinket til siden etter å ha blitt klokket av i 97 km/t. Høyest fart er 100 km/t av en tysker på vei sørover. Han blir ilagt et klekkelig forelegg.

Med blålys i 113

Alle de andre hundrevis av bilene som kjører forbi kontrollpunktet, holder 80 km/t eller lavere.

Det er ikke kø, men hele tida kjører tre og tre biler i følge. En ambulanse med en pasient som skal fra Rena til Elverum kommer med fulle sirener og blålys. Farten måles av UP til 113 km/t. At bilen kjører fort er tydelig på lang avstand - for selv 113 km/t er virkelig fort når alle andre holder 80. Tenke seg da hvordan det var om bilen hadde kjørt i 120.

Grov råkjøring

- 120 km/t i 80-sone på riksvei 3 i Østerdalen er grov råkjøring.

De to erfarne UP-folkene Kjell Busk og Ragnar Larsen ville ikke nølt et sekund med å ta førerkortet fra en bilfører med denne hastigheten.

- Vi er virkelig glad det er ytterst sjelden vi i dag kommer over slike hastigheter. Det ble kjørt mye hardere for noen år siden. Nå er farten lavere, og ni av ti holder fartsgrensene. Etter intens innsats av politi og lensmenn har bilistene endelig forstått at fartsgrensene er til for å holdes. Det kan gå dager og uker mellom hver gang vi stopper en bilist som kjører over 116 km/t der det er 80, forteller de.

Denne fartsgrensen er magisk - da ryker førerkortet.

- Bilen til statsminister Kjell Magne Bondevik skal ha kjørt i 120 km/t?

- Vi har sett det i avisene. Og hadde vi registrert så stor hastighet, hadde førerkortet blitt inndratt på stedet, og bilføreren hadde blitt passasjer eller måttet ta toget.

For fort

Drosjesjåfør Knut Lundberg fra Rena kjører daglig på riksveien, og mener det fortsatt kjøres altfor fort.

- Det er blitt bedre de siste åra, men fortsatt har mange det altfor travelt.

120 km/t for å nå et valgmøte på Rena er ikke forsvarlig, sier Lundberg.

- Det er råkjøring. Mange ganger har jeg ambulanseoppdrag og syke mennesker i min drosje. Da er det fristende å sette opp farten fpr å få pasienten raskt fram. Men jeg må som alle andre følge fartsgrensene, sier Lundberg.

Han er redd signaleffekten, og frykter at ungdommene nå tror også de kan kjøre i 120 km/t.

STOPPER RÅKJØRERNE: Utrykningspolitiet har flere biler som bare jobber på riksvei 3 gjennom Østerdalen. Det er kontroller hver dag.