- Ingen reaksjoner fra USA

I kveld drar statssekretær Raymond Johansen til de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge ønsket i går den palestinske samlingsregjeringen velkommen. Så langt har verken USA eller Israel kommet med noen reaksjon på det norske standpunktet.

- Vi har tett kontakt med mange land som mener forskjellig fra oss, men vi har ikke fått noen reaksjon fra USA, heller ikke fra Israel. Men vi forventer vel at Israel mener vi har vært tidlig ute, sier statssekretær i UD, Raymond Johansen til Dagbladet.no.

Stiller krav

Johansen reiser i kveld til de palestinske områdene, der han blant annet skal treffe den palestinske utenriksministeren og president Mahmoud Abbas.

- Programmet er ikke helt spikret ennå, men det er meningen å treffe begge. Vi skal blant annet snakke om hva vi forventer av samlingsregjeringen. Nemlig det at de holder avtaler som allerede er inngått, at det blir slutt på volden innad i de palestinske gruppene, at de frigir den kidnappede soldaten Gilad Shalit og at det blir slutt på å sende Kassam-raketter inn i de israelske områdene, sier Johansen.

De skal dessuten diskutere finansielle spørsmål, som hvordan pengeoverføringene fra det internasjonale samfunnet skal foregå.


På egenhånd

Norske myndigheter sa i går at Norge ønsker den nye palestinske samlingsregjeringen velkommen, og opphever begrensningene på økonomisk og politisk kontakt med regjeringen. Boikotten av den palestinske selvstyremyndigheten kom for et drøyt år siden, da Hamas vant valget.

VIL FORTSETTE BOIKOTTEN: Palestinske studenter som støtter Fatah, brenner det amerikanske og det israelske flagget under et valgmøte på det polytekniske universitetet i Hebron i dag. Tidligere i dag sa Israels statsminister Ehud Olmert at han utelukker fredssamtaler med palestinerne, så lenge det ikke blir slutt på volden og Israel anerkjennes. Han ba også det internasjonale samfunn opprettholde boikotten av de palestinske selvstyremyndighetene. Foto: SCANPIX/AP
VIL FORTSETTE BOIKOTTEN: Palestinske studenter som støtter Fatah, brenner det amerikanske og det israelske flagget under et valgmøte på det polytekniske universitetet i Hebron i dag. Tidligere i dag sa Israels statsminister Ehud Olmert at han utelukker fredssamtaler med palestinerne, så lenge det ikke blir slutt på volden og Israel anerkjennes. Han ba også det internasjonale samfunn opprettholde boikotten av de palestinske selvstyremyndighetene. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Norge har gått foran her. Dette er det beste vi kan få, og den nye samlingsregjeringen gir grunnlag for politiske forhandlinger med Israel.

Johansen tror ikke det nødvendigvis blir vanskeligere for den palestinske regjeringen, selv om USA og Israel har sagt de ikke vil støtte samlingsregjeringen, så lenge palestinerne ikke anerkjenner staten Israel og volden fortsetter.

- Dette er ting palestinerne kan gjøre alene, og som de må gjøre, dersom et samarbeid mellom partene skal være mulig.

Tirsdag skal statssekretæren treffe representanter for israelske myndigheter.

ØNSKER VELKOMMEN: Statssekretær Raymond Johansen i UD, reiser i kveld til de palestinske områdene for å samtale med medlemmer av den palestinske samlingsregjeringen. Norge ønsket i går Hamas/Fatha-regjeringen velkommen og letter på boikotten.