- Ingen registrerte nordmenn i skjelvområdet

Identifiseringen av de døde er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Dødstallene fortsetter å stige etter det kraftige jordskjelvet i Italia i natt.

Siste bekreftede antallet omkomne er 50 personer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Norges ambassade i Roma jobber på spreng for å finne ut om det befinner seg nordmenn i de hardest rammede områdene. Det er gamlebyen Aquila i Abruzzo-regionen om lag 100 kilometer øst for Roma hvor det foreløpig er gravd frem flest døde og hvor ødeleggelsene er verst.

- Identitetsarbeidet av de døde er i gang. Våre opplysninger så langt er at det ser ut til at de fleste omkomne er lokale italienske innbyggere. Dette arbeidet er riktignok ikke ferdig ennå, så vi kan ikke endelig bekrefte noe som helst, sier ministerråd Arne Gjermundsen ved den norske ambassaden i Roma til Dagbladet.no.

Ingen registrerte nordmenn i området
Han forteller at de har fått et par bekymringsmeldinger fra nordmenn i Norge som har slektninger bosatt i Italia.

- Det er ingen nordmenn som er registert i Aquila eller i omegn, sier ministerråden.

Heller ikke Utenriksdepartementet har fått rapporter om nordmenn som er rammet av skjelvet.

Det er ikke obligatorisk for norske borgere å registrere seg ved den norske ambassaden i Italia. Noen hundre personer har gjort det, men dette er fåtallet av nordmenn som er bosatt i landet. Gjermundsen forteller at Italia får besøk av rundt 300 000 norske turister i året.

6,3 på RICHTERS SKALA: Siste dødstallet etter kjempeskjelvet er 50 personer. Grafikk: KJELL ERIK BERG/Dagbladet
6,3 på RICHTERS SKALA: Siste dødstallet etter kjempeskjelvet er 50 personer. Grafikk: KJELL ERIK BERG/Dagbladet Vis mer

- Jordskjelvområdet er ikke et populært turistmål for nordmenn. Byen ligger i et fjellområde. Det er en vakker, gammel by, men ikke et populært turistmål, sier Gjermundsen til Dagbladet.no.

Avbryter Moskva-tur
Han er selv i hovedstaden Roma og ble vekket av skjelvet klokka 02.35 i natt.

- Det er en ubehaglig opplevelse når bygningen du er i rister, men det er ubetydelig i forhold til hva de som var midt skjelvet opplevde, sier Gjermundsen.

Jordskjelvet har fått italias statsminister, Silvio Berlusconi, til å avlyse sin planlagte tur til Moskva og reiser i stedet til jordskjelvområdet.

- At regjeringssjefen er til stede, kan være nyttig, sier Berlusconi til italiensk fjernsyn, ifølge NTB.

EU og flere andre europeiske land tilbyr seg å hjelpe etter det kraftige jordskjelvet, men en italiensk tjenestemann sier at det er foreløpig ikke trengs hjelp fra utlandet.

TUSENVIS MISTET SINE HJEM: Innbyggere i Aquila varmer hverandre etter jordskjelvet i natt. Mange måtte flykte fra sine hjem da det kraftige skjelvet rammet byen.  REUTERS/Alessandro Bianchi/SCANPIX
TUSENVIS MISTET SINE HJEM: Innbyggere i Aquila varmer hverandre etter jordskjelvet i natt. Mange måtte flykte fra sine hjem da det kraftige skjelvet rammet byen. REUTERS/Alessandro Bianchi/SCANPIX Vis mer