Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen regjering kommer utenom LO

Starter valgkampen for Ap fram mot 2015 og 2017.

 MOBILISERER: Lo-leder Gerd Kristiansen lover at LO skal slåss for at Ap blir sterkest mulig i kommune-Norge etter neste års valg, og slik kan legge grunnlaget for ny rødgrønn regjering i 2017. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MOBILISERER: Lo-leder Gerd Kristiansen lover at LO skal slåss for at Ap blir sterkest mulig i kommune-Norge etter neste års valg, og slik kan legge grunnlaget for ny rødgrønn regjering i 2017. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO-leder Gerd Kristiansen ga på en fagligpolitisk konferanse i formiddag startskuddet for valgkampen som skal hjelpe Ap til økt makt i kommune-Norge og deretter sikre regjeringsmakt i 2017.

LO-lederen lovet konstruktivt samarbeid med den nye regjeringen, men la ikke skjul på at LO vil jobbe for en rødgrønn regjering. Hun manet til at det fagligpolitiske samarbeidet styrkes på alle plan.

Felles marsjordre - De fagligpolitiske samarbeidet blir herset  med og framstilt som ikke helt renhårig. Men fagbevegelsen har bruk for et parti som snakker fagbevegelsens interesser. Et sterkt fagligpolitisk samarbeid er avgjørende for å presse tilbake høyresiden.
Vi har en felles marsjordre fram mot 2015 og 2017, sa Kristiansen.

Vil ha rødgrønn makt - Mandatet fra LO-kongressen er å jobbe for en rødgrønn regjering. For oss i LO det rødgrønne samarbeidet ikke bare en taktisk allianse, men uttfrykk for interessefellesskap for folk som lever av sitt arbeid.

Jeg er overbevist om at flertallet i folket ligger i dette fellesskapet. Men vi må konstatere at folket stemte fram et blåblått flertall, sa Kristiansen.

- Frykter oss - Grunnlaget for LOs makt lgger i medlemmene. Vi er verdes sterkeste fagbevegelse. Derfor frykter høyresiden oss. Ingen regjering kommer utenom oss, sa Kristiansen.

Vi skal være konstruktive samarbeidspartnere til den nye regjeringen, og vi ser at Høyre/ Frp-regjeringen skjønner at de ikke kommer utenom 900 000 medlemmer. Derfor ber de om møter med oss i tur og orden. Men vi kommer ikke til å gi ved dørene, sa Kristiansen.

På kartellkonferansen på Gol før jul gikk Ap-sekretær Raymond Johansen langt i å refse LO for å ikke ha bidratt nok i valgkampen i fjor. Johansen mente det var for stor frykt i fagbevegelsen for å snakke partipolitikk. Johansen mente også LO for ofte var i forsvarsposisjon og ikke nok flinke til å komme med nye løsninger.

I dag da Kristiansen at LO og Ap må bli flinkere til til å fornye politikken, vinne ny tillit og bygge allianser.

Har kapret friheten Hun viste til at finansminister Siv Jensen har sagt at statsbudsjettet gir større frihet.
- Det fikk meg til å tenke. Frihet for enkeltmennesket er noe av det viktigste i venstresidas prosjekt. Men begrepet er blitt kapret av høyresiden, sa Kristiansen.

Hun viste til at statsbudsjettet innebærer skattekutt som rammer velferd og familiepolitikk som bremser likestillingen. Hun sa et  endringene i permitteringsreglene svekker norsk konkurransekraft og bidrar til større ledighet.

Kamp mot privatisering Varslet også front mot regjeringens privatiseringsiver.

- Vi må sørge for at fornyelse går hånd i hånd med kvalitet og rettigheter. Vi må bli flinkere til å ta debatten, sette dagsorden og definere løsninger.

Velgerne lever ikke i politiske skyttergraver, de lever i den virkelige verden. Hvis de ser at løsningene ikke er bra nok, velger de andre partier. Vi må bli flinkere til å kommunisere ut vår politikk. Her kan vi bruke det fagligpolitiske samarbeidet mye sterkere framover.

Derfor er det viktig at det styrkes, ute der folk befinner seg, på arbeidsplassene, i kommuner og fylker, sa Kristiansen.

Hele Norges coronakart