Ingen reiser seg for kvinnen med barn. Da tilbyr bussjåføren setet sitt

- Vær mer oppmerksom og vis hensyn, oppfordrer Ruter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen ønsket å reise seg for en mor med et lite barn på bussen i Chile.

Da bestemte bussjåføren seg for å ta grep.

Understreker poenget sitt I det en kvinne med et barn kom inn på en stappfull buss i byen Penco i Chile nylig, var det ingen av passasjerene som orket å ta hensyn.

Det fikk den mannlige bussjåføren til å reagere. Uten å nøle reiser han seg og sier at kvinnen kan få setet hans.

Først når det gikk opp for passasjerene at de ikke kom seg videre uten sjåføren i førersetet, reiste til slutt en kvinne seg og tilbød moren sitt sete.

Klare retningslinjer Bussjåførens gode handlig ble fanget opp av busselskapets overvåkningsbilder.

Både her og i andre land finnes det seter på kollektivtransport som er reservert personer som har et større behov for å sitte enn andre.

Slike seter finnes også på busser og annen kollektivtransport i Chile, uten at noen av passasjerene på denne reisen valgte å følge retningslinjene.

Også et problem her hjemme Kontroller Ruter har gjennomført hittil i år viser at én av ti kollektivreisende i Oslo ikke betaler for billetten sin.

Men det er ikke det eneste frekke kollektivreisende foretar seg ifølge Ruter. På sin hjemmeside har de en liste over skikk og bruk de mener sine reisende bør følge på.

«Er du frisk og rask, er det hyggelig om du gir plassen din til eldre, uføre, gravide, og andre som ser ut til å trenge plassen mer enn deg» lyder ett av punktene.

- Vis hensyn - Vi hadde nylig en holdningskampanje som fokuserte på snikere, men vi har også hatt kampanjer rettet mot temaet i videoen, sier pressekontakt Trond Brekke i Ruter.

Han ber reisende ta mer hensyn til de rundt seg.

- Skiltingen som for eksempel viser en mann med stokk, er ikke kun for menn med stokk men også for andre som trenger det. Vi oppfordrer våre reisende til å være oppmerksomme og vise hensyn til sine medpassasjerer.