Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen renteøkning og fortsatt oppgang

- Det blir neppe renteøkninger i 1998 og den økonomiske oppgangen vil etter vår vurdering fortsette også i år, sa administrerende direktør Svein Longva (bildet) i Statistisk sentralbyrå (SSB) i dag da han la fram tall fra det foreløpige nasjonalregnskapet for 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Konjunkturoppgangen i Norge har vart i fem år, men SSB regner med at vendepunktet kommer i inneværende år. Lavere investeringer vil klart dempe veksten i økonomien i 1999. Byrået regner ikke med store endringer i pris- og lønnsveksten i tiden fremover, sa Longva.

Nedjustert prisvekst

SSB har nedjustert anslaget for prisveksten i inneværende år. Lønningene vil stige i samme takt i 1998 som i fjor. Byrået regner ikke med endringer i kronekursen.

Longva la fram tall som viste at uttrykket «kjøpefest» i hvert fall ikke har samme innhold nå som i jappetiden.

Mens husholdningene i 1995 og 96 brukte noe mer enn disponibel realinntekt til forbruk, var det omvendt i 1997. I 1998 forventer byrået at en enda større del av folks inntekt vil gå til sparing.

Moderat oppgjør?

På spørsmål om disse tallene tilsier at et moderat lønnsoppgjør er nødvendig for norsk økonomi, sa Longva at det er de langsiktige virkningene av et for raust lønnsoppgjør som er farlige.

Han understreket at sterk lønnsvekst ikke kan vurderes som et isolert fenomen. Hvis de høye kravene fra ansatte i offentlig sektor blir imøtekommet, vil det først slå ut i økt etterspørsel.

- Dernest kan det få smitteeffekt til andre sektorer. Etter hvert vil den samlede virkningen få betydning også for eksportindustrien utenom olje og gass, sa han.

Longva mente ellers at de langsiktige virkningene av store lønnstillegg vil bli en sterkere avhengighet av oljeproduksjonen og oljeinntektene.

- SSB har ingen oppfatning av hvorvidt dette er et riktig valg, men noen vil kanskje mene at vi like gjerne kan basere oss på oljeeksport som eksport fra norsk tungindustri, sa han.

Kontantstøttens virkninger

Longva ble også spurt om virkningene av kontantstøtten, men understreket at vi her sto overfor en politisk prioritering som på en måte unndrar seg økonomiske vurderinger.

Byrået har gjort et foreløpig anslag som viser at virkningen på arbeidslivet blir at om lag 5000 familier trekker en sysselsatt ut av arbeidslivet.

Den viktigste virkningen økonomisk ville etter Longvas oppfatning være at kontantstøtten i betydelig grad vil gå til økt forbruk i husholdningene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!