- Ingen renteøkning

Statsminister Kjell Magne Bondevik tok sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale som et signal om at det ikke blir noen økning i rentenivået på kort sikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han merket seg en advarsel om at det ekstremt lave rentenivået ikke vil vare i hele lånets løpetid for dem som tar opp lån nå.

- Dette må særlig unge mennesker legge inn i regnestykket. Det er viktig å ha en buffer, slik at man kan tåle en økning. Ingen bør basere sin økonomi på at dette lave nivået vil holde seg over lang tid, sier Bondevik.

Oppsiktsvekkende

Han synes ellers det var en smule oppsiktsvekkende at en sentralbanksjef faktisk i sin årstale klager over at prisstigningen er for lav.

- Sånt hører man ikke ofte. Men det inngår jo i sentralbanksjefens sterke forsvar av sin rentepolitikk. Dessuten begynte han jo talen merkbart mer optimistisk enn i fjor. Dette viser at regjeringens finanspolitikk virker. Det ligger også an til at ledigheten vil begynne å gå ned, sa Bondevik før han hastet videre. Han var på vei til den prestisjetunge middagen i Speilsalen på Grand sammen resten av eliten innen politikk, næringsliv og medier.

Lærdom for Gjedrem

Ap-leder Jens Stoltenberg beskrev talen som en nyttig og grei analyse av norsk økonomi. Han fant ingen håndfaste signaler om hvor renten går etter neste hovedstyremøte i Norges Bank, ei heller hørte han noen selvkritikk for håndteringen av rentepolitikken.

- Men Gjedrem burde kanskje lære noen av det som skjedde i 2002, da renten ble holdt på et for høyt nivå altfor lenge, sa Stoltenberg.

Finansminister Per-Kristian Foss syntes også det var en god gjennomgang av situasjonen for norsk økonomi.

- Rentenivået er avhengig av hva som skjer internasjonalt, men jeg tror nok det lave rentenivået vil holde seg en god stund til, sa han.

Kursjustering

SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal tolket årstalen som er viss kursjustering når det gjelder hva som skal være viktig for fastsettelsen av rentenivået.

- Det skal ikke bare være størrelsen på inflasjonen som teller, men også forholdene i industrien og sysselsettingen. Det er klart at Gjedrem her signaliserte en kursjustering, sier Djupedal.

Han får støtte av statsministeren i denne fortolkningen. Også Bondevik sa at mandatet for rentepolitikken nå vil bli praktisert slik at flere forhold vil telle med.

NHO-sjef Finn Bergesen Jr. mente at talen hadde forløpt som ventet, uten de store overraskelser.

- Men jeg merket meg at Gjedrem la vekt på at vi nå kan få det første moderate lønnsoppgjøret på åtte år. Og det er ytterst viktig å få lønnsveksten ned. I fjor mistet vi 50 årsverk hver eneste dag i den konkurranseutsatte industrien, og det kan ikke fortsette, sa Bergesen.

(NTB)