IKKE RESPEKT: - Vi har ikke respekt for en lærer som bare står og skriker, sier ungdomskoleelvene Susann (15) og Celina (14). Dagbladet møtte jentene på Furuset Senter i Oslo etter skoletid. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
IKKE RESPEKT: - Vi har ikke respekt for en lærer som bare står og skriker, sier ungdomskoleelvene Susann (15) og Celina (14). Dagbladet møtte jentene på Furuset Senter i Oslo etter skoletid. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

- Ingen respekterer lærerne lenger

Det mener ungdomskoleelvene Susann (15) og Celina (14). Nå gir Arbeidstilsynet norske skoler stryk for deres håndtering av vold, trusler og bråk i klassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Mange norske skoler mangler gode rutiner for å håndtere vold og trakassering av lærere.

Det kommer fram i en i statusrapportsom Arbeidstilsynet offentliggjør i dag.

Etter å ha besøkt i overkant av fire hundre skoler avdekket de totalt 2437 brudd på arbeidsmiljøloven. Blant bruddene er for dårlig oppfølging av sykefravær, for dårlig kartlegging av inneklimaet og rutinesvikt på flere andre områder.

Overraskende høyt- Dette var overraskende høyt, spesielt når man ser på at dette er regler som har fungert siden 1977, sier prosjektleder i Arbeidstilsynet, Lene Cecilie Skahjem, til Dagbladet. 

VOLD VAR SVARET: - Ettersom ingen hørte etter hva elevene mente, var det som oftest vold som ble svaret. Ved å reise ei hånd mot lærerne kunne man få fred et helt friminutt, forteller en 21-åring til Dagbladet. 21-åringens historie handler ikke om skolen på bildet. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Arbeidstilsynet fant også ut at ansatte hadde manglende kunnskap om hvordan de skulle opptre ved eventuelle volds- og trusselepisoder.

- Halvparten av skolene mangler rutiner eller har ikke kjennskap til hvordan de skal håndtere vold og trusler i virksomheten, sier Skahjem.

Arbeidstilsynets gjennomgang viser at 80 prosent av skolene fikk pålegg på grunn av brudd på forebyggende rutiner.

- Ikke kontrollI går dokumenterte Dagbladet at vold mot offentlig ansatte er et økende problem i kommunene. 62 av 100 hovedverneombud Dagbladet spurte melder at trusler og vold mot kommunalt ansatte er et stort problem — og at det øker. Og det er økningen i skolene som skremmer hovedverneombudene mest.

6. mai 2009. Vis mer

Les også: «- Jeg knekte nesa på læreren»

På Furuset senter i Oslo, etter skoletid, møter Dagbladet de to ungdomsskoleelevene Susann (15) og Celina (14).

— Ingen respekterer lærerne lenger.Vikarlærere får i hvert fall ikke respekt, sier ungdomsskoleelevene Susann og Celina til Dagbladet.

— Lærerne har ikke kontroll og vet ikke hvordan de skal takle elevene. Vi har ikke respekt for en lærer som bare står og skriker, sier jentene. De mener tilstandene er blitt verre.

20. oktober 2009. Vis mer

— Elever trenger å føle at respekten er gjensidig. Om lærerne respekterer oss, respekterer vi lærerne, sier Susann.

Begge jentene går på Ellingsrud skole. Susann i tiende klasse og Celinei niende. Begge har opplevd at lærere har gitt opp og enten sendt elevene hjem eller forlatt klasserommet.

— Ikke vær redd oss, oppfordrer ungdomsskoleelevene. De mener det er mye som skal til før en elev tyr til vold mot lærere.

Stoler mer på barnaDagbladet har de siste dagen snakket med 20 rektorer ved grunnskoler i Oslo. Blant dem forteller 14 at de har opplevd vold og trusler mot sine ansatte.

IKKE TULLBALL: - Det er ikke mye tullball på vår skole, sier 12-åringene Henriette, Stine og Aniniken. De går på Høybråten skole i Oslo. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

— Det som er påtagende er at foreldre i større grad stoler på og støtter sine egne barns forklaringer når de utøver vold eller utfører mobbing, sier rektor ved Bjørnholt skole, Petter Yttereng, til Dagbladet.

Han forteller at det er flere elever som har diagnoser som medfører utagerende atferd og at de mangler tiltaksapparat.

— Så når spesialskoler ikke lykkes blir elevene sendt tilbake til normalskolen. Det er vårt største utfordring, fortsetter han.

538 tilsynArbeidstilsynet gjennomførte i 2009 totalt 538 tilsyn i skolesektoren.

KNEKTE NESA TIL LÆRER: - Det endte med at jeg ble utvist og at han knakk nesa, forteller Oslo-gutten. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

— Oppsummeringen viser at cirka én av tre skoler mangler skriftlige rutiner som beskriver hvordan uønskede hendelser skal meldes og håndteres i virksomheten, sier prosjektleder Skahjem i Arbeidstilsynet.

Direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet mener det er stor sannsynlighet for at vold og trusler vil forekomme.

— Arbeidsgiver har ansvar for å forebygge slike situasjoner, og skal ha rutiner for håndtere dem. Vi ser alvorlig på det når det ikke skjer. Da har ikke arbeidsgiver fulgt regelverket, sier Finboe Svendsen.

Tullball på skolenHun mener det er viktig at man ikke ser på vold mot lærere som et individuelt problem.

— Læreren må ikke påta seg ansvaret for det som skjer og tenke at det er de som ikke gjør jobben. Dette er virksomhetens ansvar, sier Ingrid Finboe Svendsen.

NÅR BARN SLÅR: - Når barna slår lærerne er det ikke skolens ansvar, men foreldrenes. Det er de som må lære barna hva samfunnet forventer av dem, sier leder for Stortingets utdanningskomité, Marianne Aasen fra Arbeiderpartiet. Foto: SCANPIX Vis mer

På Furuset senter møter vi også 7.-klassingene Henriette, Stine ogAnniken fra Høybråten skole i Oslo.

Henriette mener at det er de eldre elevene som står for mest bråk. De har hørt om mange episoder der elever har kjeftet og gått til angrep på lærere.

— Jeg har hørt om at en elev har flydd på en lærer fordi han har fåtten anmerkning, sier Henriette.

— Men det er heldigvis ikke så mye tullball på vår skole, sier 12-åringene.