Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen rettergang for Guantanamo-fanger

36 av de gjenværende fangene i Guantanamo-leiren, vil ikke bli tiltalt og få anledning til å forsvare seg i retten, slår amerikanske myndigheter fast.

FANGELEIR: En vakt holder oppsyn med den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba. Foto: AP Photo/Brennan Linsley, File
FANGELEIR: En vakt holder oppsyn med den amerikanske Guantanamo-leiren på Cuba. Foto: AP Photo/Brennan Linsley, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for president Barack Obamas løfte om å stenge den omstridte fangeleiren i 2009, sitter fortsatt 148 fanger innesperret i den amerikanske fangeleiren i Guantanamo-basen på Cuba.

Flere av fangene har sittet i leiren i over ti år, uten at det er tatt ut tiltale mot dem. Minst åtte fanger har begått selvmord siden fangeleiren ble åpnet i 2002.

Uviss skjebne Torsdag orienterte en Pentagon-utsending FNs torturkomité i Genève om de amerikanske fangenes videre skjebne.

Ifølge brigadegeneral Richard Gross foreligger det nå avtaler om å overføre 79 fanger til andre land. Hvilken skjebne som venter dem der, er ikke kjent.

USA vurderer videre å reise tiltale mot 33 av de øvrige fangene, som anklages for å ha tilknytning til terrornettverket al-Qaida, Taliban i Afghanistan eller andre grupper USA har på sin terrorliste. Når de eventuelle rettssakene mot dem kommer opp, er fortsatt uklart.

- Har rett til De resterende 36 fangene vil verken bli overført til andre land eller bli stilt for retten, slo Gross fast.

- USA har tatt til fange og internert fiendtlige krigere og har i henhold til krigens lover rett til å holde dem inntil fiendtlighetene er over, sa Gross.

USA nekter FNs spesialrapportør om tortur Juan Mendez fri tilgang til fangene i leiren, og Mendez har avslått en invitasjon om å besøke leiren på USAs premisser.

Brudd på folkeretten Amnesty International kaller USAs fangebehandling et klart brudd på folkeretten og har i gjentatte rapporter anklaget amerikanerne for bruk av tortur mot fangene i Guantanamo-leiren.

USA innrømmet tidligere i uken at landet «gikk over streken» under behandling av fanger etter terrorangrepene 11. september, blant annet i det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak.

- I kjølvannet av angrepene 11. september levde vi dessverre ikke opp til våre egne verdier. Vi gikk over streken, og vi tar ansvar for det, sa president Barack Obamas juridiske rådgiver Mary McLeod under utspørringen i FNs torturkomité.

Grillet Det er første gang på åtte år at USA har latt seg grille i FNs torturkomité, som regelmessig vurderer situasjonen i samtlige land som har undertegnet FNs konvensjon mot tortur.

USA har stilt med en delegasjon bestående av 30 høytstående tjenestemenn i Genève, der de også har måttet svare på anklager om omfattende overgrep i ordinære amerikanske fengsler, blant annet voldtekter og utstrakt bruk av isolat

FN-komiteen er også svært kritisk til USAs internering av ulovlige innvandrere og kommer til å felle sin dom når det gjelder amerikanske myndigheters respekt for menneskerettighetene 28. november. (NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media