Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen rettferdighet før Saakasjvili går

Uoppklarte drapssaker hoper seg opp i Georgia. Opposisjonen mener presidenten har bygget en politistat rett for nesen på vestlige land.

POLITISTAT: Georgias President Mikhail Saakasjvili beskyldes for å ha opprettet en totalitær politistat av opposisjonen. Foto: AP Photo/Irakly Gedenidze, Presidential Press Service
POLITISTAT: Georgias President Mikhail Saakasjvili beskyldes for å ha opprettet en totalitær politistat av opposisjonen. Foto: AP Photo/Irakly Gedenidze, Presidential Press Service Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Uoppklarte drapssaker hoper seg opp i Georgia. Opposisjonen mener presidenten har bygget en politistat rett for nesen på vestlige land.

Foran nasjonalforsamlingen i Tbilisi har demonstranter sperret veien siden 9. april. Opposisjonen krever at president Mikhail Saakasjvili går av og anklager ham for å ha bygget opp en politistat.

- Min far ble drept av først én kule, og så et kontrollskudd i hodet, sier Rusudan Sjaradze (36).

Hun er overbevist om at faren ble drept av leiemordere på oppdrag fra Saakasjvili på grunn av ting han hadde skrevet. Professor Guram Sjaradze satt i nasjonalforsamlingen i åtte år og var en markant motstander av den såkalte roserevolusjonen i 2003.

- Min far så allerede under Sjevardnadze hva slags maktsyk person Saakasjvili er, sier hun.

Faren ble etter hvert nektet å opptre på TV, men han fortsatte å skrive i avisene, noe som førte til at han ble fengslet to ganger. Da heller ikke det hjalp, ryddet regimet ham av veien til slutt, mener datteren, som snart vil få saken opp for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Politistat

De fleste uoppklarte drapene er ikke politisk motivert, men kanskje heller eksempler på et maktapparat som mener å ha rett til å drepe feil person.

Familiene til 71 slike ofre har dannet foreningen «Forsvar livet».

- Drapene var politiske i den forstand at de dekkes over av Saakasjvili og hans folk, sier talsperson Zaza Khatiasjvili under en minnemarkering for et av ofrene.

- Hvis opposisjonen kommer til makten, stoler vi på at disse sakene vil bli etterforsket og oppklart. Men det vil aldri skje under Saakasjvili, sier Iuri Vazagasjvili, far til offeret.

Blant deltakerne på opposisjonens folkemøter er også en mor som opplevde at sønnen hennes ble skutt av en politimann. Han ble dømt til to års fengsel, men mange mener regimet påvirket dommeren til å gi en mild straff. Kvinnen tror drapet kan ha vært ment å skremme familien hennes fordi hun har deltatt i mange av demonstrasjonene de siste årene. Sønnen var ikke politisk aktiv.

Profesjonelle løgnere

Ombudsmann Sozar Subari mener Georgia beveger seg i feil retning. Under tidligere president Eduard Sjevardnadze var i det minste dommerne uavhengige, om mye annet var korrupt, mener han.

- Nå er domstolene kontrollert av regjeringen. Jeg tror ikke lovendringer vil hjelpe. Lovene er ganske bra. Problemet er praksis.

Han sier Saakasjvili driver et narrespill for vestlige land.

- De er profesjonelle løgnere som er flinke til å snakke til journalister.

Subari er blitt beskyldt av Saakasjvili for å være mer politiker enn ombudsmann, noe han avviser.

Norge bør si fra

Subari berømmer arbeidet som norsk UD i samarbeid med Justisdepartementet har drevet i fem år for å reformere rettsvesenet i Georgia. Men han mener de ansatte bør si fra hvis de får vite om noe kritikkverdig.

Det får heller bli en oppgave for Amnesty og andre, mener leder Vidar Stensland av Norlag.

- Det er ikke vår arbeidsmetode å overvåke enkeltsaker. Når det gjelder domstolene, er det en selvfølge at vi ikke forteller dem hva de skal gjøre, sier Stensland. Han mener det er umulig for Norlag å gripe inn mot drapene på politiske opposisjonelle.

Spesialrådgiver i UD, Torun Dramdal, sier reformprosjektets ansatte er fristilt til å varsle om menneskerettsbrudd.

- De som arbeider i Georgia, må vurdere om de ønsker å ta opp kritikkverdige forhold direkte med myndighetene, med aktører som advokatforeningen eller ombudsmannen, eller om de ønsker å gå ut offentlig, skriver Dramdal i en e-post.

(NTB)

PROTESTERER: Opposisjonelle protesterer i gatene i hovedstaden Tblisi. Foto: AP/Sergei Grits/SCANPIX
PROTESTERER: Opposisjonelle protesterer i gatene i hovedstaden Tblisi. Foto: AP/Sergei Grits/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!