Trumps besøk til Texas

- Ingen risiko for meg

I sin tale ved grensemuren mot Mexico sier president Donald Trump at han ikke frykter det 25. grunnlovstillegget, og kommer med en advarsel til påtroppende president Joe Biden.

SE NÅ: Trump møter pressen i Texas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 21.10 norsk tid inntar presidenten scenen som er satt opp ved grensemuren. Dette er presidentens første offentlige opptreden siden stormingen av Kongressen forrige uke.

Han forteller at han er beæret over å være til stede med «de modige mennene og kvinnene ved grensekontrollen».

- Vi er her for å feire stor prestasjon, den suksessfulle byggingen av muren på den sørlige grensa. Før vi begynner vil jeg si at fri tale er under angrep, som aldri før. Det 25. grunnlovstillegget utgjør ingen risiko for meg, men vil komme tilbake for å hjemsøke Joe Biden og Biden-administrasjonen, sier Trump og kommer med en advarsel:

- Vær forsiktig med hva du ønsker deg.

MUREN: Presidenten får se nærmere på grensemuren. Foto: AP Photo/Alex Brandon
MUREN: Presidenten får se nærmere på grensemuren. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

- Farlig for USA

Trump fortsetter:

- Riksretts-bløffen er fortsettelsen av den største og mest ondsinnede heksejakten i landets historie, og det forårsaker voldsomt sinne, splid og smerte, mer enn folk vil forstå, noe som er veldig farlig for USA, spesielt i denne sårbare tiden. Nå vil jeg kort uttale meg om hendelsene forrige uke.

Han viser til at millioner av amerikanere ble vitne til at en mobb stormet The Capitol onsdag forrige uke.

- Som jeg har sagt konsistent gjennom min administrasjon, vi tror på å respektere USAs historie og tradisjoner, ikke å rive det ned. Vi tror på rettsstaten, ikke vold og opptøyer, sier Trump før han går rett videre på å snakke om pandemien, som han omtaler som «en forferdelig, usynlig fiende.»

- Til tross for suksess med å utvikle en vaksine årevis før man trodde det var mulig... Ingen trodde det ville være mulig. De sa det ville ta fem år, det ville ta sju år. Alle våre forskere og rådgivere sa det ville ta sju år, fem år, 10 år kanskje, sier Trump.

Han berømmer myndighetene for vaksine-administreringen i Texas.

- Men de kaller det et medisinsk mirakel. Dette har vært et vanskelig år og et veldig vanskelig valg. Pandemien har gjort dette et vanskelig år for landet vårt og alle land rundt om i verden. Nå er tiden for at landet skal heles, det er tid for fred og ro, respekt for politiet og deres ansatte.

TEXAS: Presidenten er på plass i Alamo, Texas, for å besøke grensemuren mot Mexico. Foto: MANDEL NGAN / AFP
TEXAS: Presidenten er på plass i Alamo, Texas, for å besøke grensemuren mot Mexico. Foto: MANDEL NGAN / AFP Vis mer

Skrøt av muren

I talen skryter Trump av muren mot Mexico og hevdet han med den har klart det politikere har lovet i årevis - men for så å snu etter at de har kommet til makten.

- Det var ikke lett. Verken å få finansiert eller bygget den, men vi klarte det.

Han mener muren nå har skapt den sikreste grensen mot sør i USAs historie og med det stoppet både karteller og andre kriminelle grupperinger og personer.

- Vi har stanset over 500 ulovlige immigranter med så stygge rulleblad at dere ikke engang vil vite det. Mordere og alt mulig.

Det var ventet at Trump ville framheve sin regjerings innsats for å stoppe ulovlig innvandring til USA og arbeidet med å bygge den massive grensemuren mot Mexico, som var blant hans viktigste løfter i valgkampen i 2016.

Arbeidet med muren har gått forholdsvis trått. Rundt 700 kilometer er bygd langs den 3000 kilometer lange Mexico-grensen. Men det dreier seg i hovedsak om ombygning av eksisterende barrierer.

Før valget i november ble Trumps valgløfte stemplet som brutt.

Frykter voldelige protester

I forkant hadde ikke Alamo by mottatt noe informasjon om besøket. Det skrev byen i en uttalelse på sin nettside mandag, og per tirsdag morgen lokal tid hadde byens tjenestemenn fortsatt ikke blitt formelt kontaktet om presidentens timeplan, ifølge lokalkanalen KSAT.

- Det har sirkulert informasjon som ser ut til å indikere at president Trump vil reise til Alamo under sitt besøk til Rio Grande Valley. Byens ledelse har ikke blitt formelt kontaktet om dette besøket, og har derfor ingen detaljer om hans reiserute. Vi mottar mange telefoner og e-poster om presidentens besøk, men som dere kan se kan vi ikke kommentere saken ytterligere, heter det i byens uttalelse fra mandag.

TEXAS: President Donald Trump hilser på de oppmøtte på flyplassen i Harlingen. Foto: REUTERS/Carlos Barria
TEXAS: President Donald Trump hilser på de oppmøtte på flyplassen i Harlingen. Foto: REUTERS/Carlos Barria Vis mer

Eventuelle demonstranter ble oppfordret til å være fredelige.

Kort tid før presidenten landet på flyplassen i byen Harlingen, meldte Politico at tjenestemenn i Sør-Texas var bekymret at over Trumps besøk til Alamo kunne føre til store protester og vold.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Riksrett

Rett før avreise fra Washington D.C., møtte Trump pressen. Han kalte Representantenes hus' planer om riksrett for «helt latterlig» og hevdet det forårsaker «voldsomt sinne».

Han langet også ut mot «big tech», i tillegg til å beskrive talen han holdt i forkant av angrepet mot kongressen som «helt passende».

Representantenes hus vil onsdag sannsynligvis gi grønt lys til å tiltale presidenten for å ha oppildnet til opprør. Da sendes saken videre til behandling i Senatet.

Trump vil da være den første presidenten som har blitt stilt for riksrett to ganger.

Før den tid vil Huset sannsynligvis også godkjenne en resolusjon hvor visepresident Mike Pence og regjeringen oppfordres til å bruke det 25. grunnlovstillegget for å avsette Trump. Avstemningen i Huset vil finne sted natt til onsdag norsk tid. Det ventes at Pence kommer til å avvise denne oppfordringen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer