- Ingen rød-grønne vil ha Reiten

AP-Bøhler mener Reiten er et symbol på grådighetskultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiets Jan Bøhler tror ingen rød-grønne politikere ønsker Eivind Reiten som styreleder i StatoilHydro.

Bøhler blir omtalt som leder av Arbeiderpartiets ventreside, og frontkjemper i kampen mot grådighet i næringslivet. Nå nekter han å la roen senke seg over Hydro, selv om Jan Reinås er sparket, og Hydro-topp Eivind Reiten har sagt fra seg 7,8 millioner  av gullopsjonsene.


Grådighetskultur
– Reiten er det fremste symbolet på grådighetskultuen. Og jeg tror ikke noen ønsker ham som styreleder i StatoilHydro, sier Bøhler.

Han mener Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen bryter regjeringens ”profil” når han freder Reiten.

– Det er ikke akkurat en god profil å gå inn for to opsjonskonger når man er mot opsjoner, sier Bøhler, og viser til striden rundt Johan Fredrik Odfjell. Han ble først innstilt som styreleder i Statoil, men måtte trekke seg etter press.

Kritiske til Reiten

I fusjonsavtalen mellom Statoil og Hydro  står det klart at Reiten er gigantselskapets nye styreleder. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sa til Dagbladet denne uka at avtalen ligger fast.

Men selv om regjeringen nå er fornøyd med at Reiten gir fra seg millioner, murrer det blant sentrale Arbeiderpartipolitikere. Flere stortingsrepresentanter og sentralstyremedlem Odd Kristian Reme mener avtalen kan endres slik at Reiten blir fjernet. Fredag skrev Dagbladet at Statoils tillitsvalgte er sterkt kritiske til at Eivind Reiten blir styreleder i StatoilHydro.

- Ingen rød-grønne vil ha Reiten

«Vennlig» Hydro-styre

Tirsdag skal Oslo Arbeiderparti ta stilling til om de vil gå inn for å fjerne Reiten. Bøhler vil ikke forskutere avgjørelsen, men sier det uansett vil komme flere muligheter til å binde Reiten til masta ved å presse fram et «vennlig» StatoilHydro-styre. Han viser vil stortingsrepresentant Terje Aasland som i Dagens næringsliv denne uka omtalte en merknad i fujonsavtalen som han mente åpnet for nyvalg neste år.

– Det går flere tog i den prosessen. Det er mange andre viktige poster som skal besettes, sier Bøhler. Den første Bøhler vil ha bort er leder av Statoils valgkomité og bedriftsforsamling, Anne Katrine Slungård. Det håper han vil skje allerede i høst.

– Det blir for mange Høyre-folk i det gamle Statoil-systemet, sier Bøhler.

GRÅDIGHETSKULTUR: APs Jan Bøhler (t.h) mener ingen fra den rød-grønne siden ønsker Eivind Reiten som styreleder i StatoilHydro. Foto: SCANPIX/MORTEN HOLM/STEINAR BUHOLM
GRÅDIGHETSKULTUR: APs Jan Bøhler (t.h) mener ingen fra den rød-grønne siden ønsker Eivind Reiten som styreleder i StatoilHydro. Foto: SCANPIX/MORTEN HOLM/STEINAR BUHOLM Vis mer