Ingen roper på Jan

Til tross for at Jan Petersen er den eneste erklærte lederkandidaten i Høyre, er det ytterst få i stortingsgruppa som viser entusiasme over tanken på at han skal fortsette som partileder og parlamentarisk leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet snakket i går med 2/3 av Høyres gruppe på Stortinget, og av disse er det bare Inger Stolt-Nielsen fra Rogaland som kommer med en klar støtte til partilederen midt i stormen som nå raser rundt ham:

- Han har gjort en kjempejobb for partiet. Nå er det på tide at folk støtter opp om Jan Petersen, som er vår eneste lederkandidat, sier en svært fortørnet Stolt-Nielsen.

Men hennes partifeller er ikke villige til å skryte av og støtte sin partileder, det hersker en total mangel på entusiasme over partileder Petersen i stortingsgruppa.

Ingen vil kommentere

På spørsmål fra Dagbladet om hvorvidt Jan Petersen bør fortsette som partileder etter landsmøtet, svarer over halvparten av hele stortingsgruppa at dette er en sak de nå ikke ønsker å kommentere. Videre viser de til at de avventer valgkomiteens innstilling.

Kristin Krohn Devold sier det slik:

- Jeg vil ikke ha noen mening om dette før valgkomiteen kommer med sin innstilling. Det som er viktig er at vi bruker folk på de rette plassene.

- Gjør dere ikke det i dag?

- Vi har mye bra folk på bra plasser, men det viktigste er at vi får den totale kabalen i partiet til å gå opp, sier Kristin Krohn Devold.

I dag har partiledelsen innkalt til ekstraordinært gruppemøte, og det er ingen tvil om at lederspørsmålet står på dagsordenen.

Forslag på Foss

Valgkomiteen har allerede mottatt forslag på Per-Kristian Foss og John G. Bernander til partiledervervet. Overfor Dagbladet kommenterer Per-Kristian Foss lederstriden på følgende måte:

- Jeg utfordrer ikke Jan Petersen så lenge han er kandidat til å fortsette partiledervervet i Høyre. Jeg har heller ikke erklært meg som kandidat og det er ikke kommet henvendelser om dette til meg fra valgkomiteen.

- Dersom du blir spurt om å overta som leder, vil det være et fristende tilbud?

- Det har jeg ikke lyst til å svare på.

Ifølge Foss er det naturlig at lederspørsmålet er gjenstand for debatt akkurat nå.

- Det er nå valgkomiteen arbeider. Debatten skal være nå, ikke etter valget, sier han med et smil. Dessuten står han fast på at det er viktig for partiet Høyre at det tåler frie ytringer - også om lederspørsmålet. Likevel mener Foss at en del av utspillene burde vært forbeholdt valgkomiteen, ikke mediene.

MANGLER STØTTE: Jan Peteresen må forberede seg på at lederspørsmålet blir et tema på dagens gruppemøte.