Ingen røyk uten ild: Denne grillplassen fikk Johan H. Andresen jr. beskjed om å rive i fjor sommer. I morgen avgjøres klagesaken.

Milliardær Johan H. Andresen jr. har satt opp en ulovlig luksus-grillplass i strandsonen. I morgen avgjør Bærums-politikerne om utekjøkkenet må rives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sjøkanten på Grimsøya i Oslofjorden ligger grillplassen Andresen satt opp uten tillatelse for tre år siden. Kommunen ga milliardæren beskjed om å rive anlegget i fjor sommer, men utekjøkkenet, som har innlagt vann, belysning og en lang skaprekke med skiferbenk, står der fortsatt.

-  Det er ikke tvil om at grillplassen er ulovlig oppført, sier Johan Filseth, kommunalsjef i Bærum, til Dagbladet.

Massiv og dominerende

Grillplassen har et areal på 50 kvadratmeter, er hellelagt og bygd opptil 2,9 meter over det naturlige terrenget. Det er plass til hele 20 personer rundt langbordet.

«Muranlegget utgjør en massiv og dominerende konstruksjon, som nedbygger og fortetter strandsonen, og som ødelegger det åpne, naturlige terrenget langs sjøen», mener kommunen.

-  Ga ikke riktig bilde

Andresen selv mener han i en forhåndskonferanse med kommunen fikk bekreftet at grillplassen ikke var søknadspliktig. Han viser også til at de fikk tilsendt skjemaet «Fritatt for søknadsplikt og saksbehandling» fra en saksbehandler.

-  Hva slags svar du får, avhenger av hva du spør om. En ting er en utegrill, noe annet er et utekjøkken som dette, sier Filseth. Kommunen mener nemlig at Andresens representanter ikke ga et riktig bilde av hva de planla å bygge, men bare presenterte det som en liten grillplass eller utepeis.

Ba om tilgivelse

Andresen har i etterkant søkt om godkjennelse av grillplassen, men har fått nei av kommuneadministrasjonen. Milliardæren har klaget, og i morgen avgjør politikerne i plan- og miljøutvalget om han likevel skal få dispensasjon fra reglene. Både Fylkesmannen i Akershus og Akershus fylkeskommune fraråder et slikt utfall, skriver Asker og Bærums Budstikke.

Andresen jr. vil ikke uttale seg til Dagbladet.

Ifølge bladet Kapital er Johan H. Andresen jr. Norges femte rikeste, med en formue på 8,6 milliarder.

MÅ RIVES? Grillplassen er 50 kvadratmeter stor og har spiseplass til 20 personer. Nå skal politikerne bestemme om Andresen heretter må nyte sommermaten et annet sted.