Dagbladet erfarer:

Ingen rus-enighet i Ap

Det blir ikke noe ruskompromiss i Arbeiderpartiet som inkluderer avkriminalisering av narkotika. Dermed ligger det an til at regjeringens rusreform ryker.

AVVENTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) rykket i forrige uke ut og ba redaksjonskomiteen finne et kompromiss i rusdebatten. Det kommer ikke til å skje, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AVVENTER: Ap-leder Jonas Gahr Støre (Ap) rykket i forrige uke ut og ba redaksjonskomiteen finne et kompromiss i rusdebatten. Det kommer ikke til å skje, ifølge Dagbladets kilder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til regjeringens rusreform som legger opp til å avkriminalisere kjøp, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk.

Men forsøket på å få til et kompromiss mellom motstandere og tilhengere av reformen viser seg nå å være umulig, etter det Dagbladet erfarer.

Til det er frontene for steile. Tilhengerne av avkriminalisering har nå tapt kampen internt i partiet i forkant av landsmøtet.

- Ikke reelt kompromiss

- Hovedgrunnen til å gå inn for en rusreform er at vi vet at straff ikke hjelper. Straff er også hovedterskelen både for dem som eksperimenterer med rus og er rusavhengige, for å søke hjelp. Vi er nødt til å ha en sosial reform og har nå en historisk sjanse til å rette på dette og styrke de forebyggende tjenestene, rehabiliteringen og ettervernet, sier Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen som sitter i redaksjonskomiteen.

Marte Mjøs Persen er sterk tilhenger av reformen, men er i mindretall i redaksjonskomiteen.

- Er det mulig å få til et kompromiss som ivaretar avkriminalisering?

- Jeg jobber i hvert fall for det. Så er spørsmålet hva som er mulig å få til. Et kompromiss som i realiteten avviser rusreformen ved at det ikke blir avkriminalisering, er ikke et reelt kompromiss, sier Mjøs Persen.

Dødsstøtet for rusreformen

Ifølge Dagbladets opplysninger fra redaksjonskomiteens arbeid er det nå snakk om mindretallet - som støtter hovedprinsippet i regjeringens rusreform - «går ned med flagget til topps» eller om de skriver seg inn i et kompromiss som ikke har med avkriminalisering.

Blir det kampvotering på det heldigitale landsmøtet, er motstanderne av regjeringens rusreform trygge på at de vil vinne. Det trekkes blant annet fram at regjeringens opplegg er for dårlige for kommunene.

Og uten at Arbeiderpartiet går inn for avkriminalisering, blir det ingen rusreform.

Dagbladet har vært i kontakt med redaksjonskomiteens leder Anniken Huitfeldt og partileder Jonas Gahr Støre. Ingen av dem ønsker å uttale seg i dag.

Høyre: Kjernen i reformen

Høyre er klare på at uten avkriminalisering, blir det ingen reform.

- Avkriminalisering er kjernen i reformen. Utfordringen med en tredje vei, som folk i Arbeiderpartiet har snakket om, er at det ikke er mulig å skille mellom rusavhengige og rekreasjonsbrukere. Det er ikke mulig å ha forskjellig reaksjon for ulike grupper, og hvor skal grensen gå, spør Høyres Sveinung Stensland som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Stensland uttrykker respekt for Arbeiderpartiets interne prosesser, men ber dem om å huske på hva reformen handler om:

- Det er veldig viktig at vi tar innover oss at reformen mest av alt handler om å fjerne stigmaet som har vært rundt rus, som jeg mener står i veien for at folk får hjelp. At folk fort kommer inn i et kriminelt spor i stedet for at de får hjelp ut av et problem, det gjelder særlig unge, sier Stensland.

Irritasjon over Høyre

Dagbladet er kjent med at det i Arbeiderpartiet er irritasjon over prosessen regjeringen har lagt opp til. Flere sentrale Ap-politikere etterlyser også justisminister Monica Mæland (H) i debatten.

Ideelt sett skulle Arbeiderpartiet sett at regjeringen la fram en stortingsmelding først og ikke gikk rett på et lovforslag. Da ville opposisjonen fått større mulighet til å påvirke innholdet i reformen og man kunne også fått utredet om det er mulig å skille mellom brukere.

Fremskrittspartiet og Senterpartiet har allerede sagt nei til regjeringens rusreform. Reformen regnes som Venstres store seier i regjering, men også Høyre hadde programfestet en avkriminalisering før 2017-valget.

Da står og faller reformen på Arbeiderpartiet. Reformen er omtalt som den største sosialpolitiske reformen i det 21. århundret og vil flytte reaksjonene for bruk av narkotika over fra justissektoren til helsevesenet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer