«Ingen så at jeg var heroinist»

Hver morgen leverte hun datteren i barnehagen, akkurat som andre foreldre. Men «Siv» var ikke helt som de andre. Hun var ruset de to første åra av datterens liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både jeg og faren var ruset hele tida. Å skaffe heroin var det viktigste for meg, men jeg klarte likevel å ta meg av ungen min, sier «Siv».

I to år hadde hun og samboeren omsorgen for datteren sin. To år i rus.

I dag skjønner hun ikke helt hvordan de klarte det.

- Datteren vår hadde alltid reine klær og nok mat. Vi var aldri slemme mot henne, og tok henne aldri med på fest eller ut for å kjøpe stoff, sier «Siv».

Hun ser bort.

- Ingen kunne se på meg at jeg var heroinist, men datteren min merket det nok. En blir jo fjern.

Tatt på toårsdagen

I dag har hun mer morsfølelse enn noen gang. Nå som datteren er borte. På toårsdagen kom barnevernet og hentet datteren.

- Vi hadde barneselskap da barnevernet ringte. De sa at jeg måtte pakke sakene hennes. Jeg var ruset da også, og orket ikke annet enn å gjøre som de sa.

«Siv» visste at barnevernet hadde mistanker til henne. De hadde fått en anonym bekymringsmelding, og hun hadde vært til flere samtaler.

Men hver gang nektet hun for at hun var rusmisbruker.

Rusfri

- Jeg følte meg ikke som en narkoman. Jeg tok meg jo av datteren min. Hun hadde det jo bra hos meg, sier «Siv». Men i ettertid er hun takknemlig mot den personen som ringte barnevernet.

Å miste datteren var tøft, men det fikk henne til å innse at hun måtte slutte å dope seg.

I dag bor hun på behandlingsinstitusjonen Veksthuset i Oslo. Hun har vært rusfri nesten et år, og datteren møter hun hver 14. dag.

- Foreløpig har hun det bedre hos fosterforeldrene. Jeg vil ikke ha ansvar for henne før jeg er sikker på at jeg er ute av stoffmisbruket for godt. Ingen barn fortjener å ha foreldre som ruser seg, sier «Siv».

RUSFRI: «Siv» ønsker å være anonym av hensyn til datteren. Hun vil ikke at andre barn skal vite at moren har vært narkoman.