Ingen så noen framtid i Kvalsund - Så oppdaget de kobberet

—Som et eventyr. Dette berger framtida vår, sier ordfører Tor Myrseth.

MILLIARDVERDIER: — Under her går kobberåra, vår livsnerve i mange år framover, sier ordfører Tor Myrseth i Kvalsund. Kobberåra han snakker om er tre meter bred og flere kilometer lang, med en anslått verdi på 30-50 milliarder kroner. Planlagt oppstart for utvinningen er i 2012.
Foto: Henning Lillegård, Dagbladet
MILLIARDVERDIER: — Under her går kobberåra, vår livsnerve i mange år framover, sier ordfører Tor Myrseth i Kvalsund. Kobberåra han snakker om er tre meter bred og flere kilometer lang, med en anslått verdi på 30-50 milliarder kroner. Planlagt oppstart for utvinningen er i 2012. Foto: Henning Lillegård, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Han står på fjellet Ulveryggen og lar fingrene gli lett over en kobberholdig stein.

Under oss går det en tre meter bred kobberåre flere kilometer i hver retning. Verdens kobberpriser er skyhøye, det karrige fjellet over fjorden er en gullgruve.I mange år har Kvalsund hatt en trøstesløs utvikling. Fiskebruket truer med å ramle sammen når som helst, «kaien er pil råtten» står det på et skilt.

Maling flasser av hus, en bil er forlatt uten forhjul, sjarken står på land og er en farlig lekeplass.

Fraflytting — Folk flytter, nå er vi bare 1003 mennesker igjen i kommunen, sukker ordfører Myrseth.

Forbi butikken går ungene fra barnehagen i tau, pedagogisk leder Adrian Israelsen Dypvik går bakerst og har full kontroll over dem som er Kvalsunds håp.

— Vant til å bli lurt — Men vi er nok bare 999 innbyggere igjen nå, noen flyttet nettopp, sier Adrian Israelsen Dypvik. Han har forventninger til fjellets gull, og tror kobberet vil gi stedet en ny giv der i skyggen av Hammerfest med sin gullkantede Snøhvit-
utbygging.

Nå er det lille Kvalsunds tur.

I dag er det informasjonsmøte, der også planene om to vindmølleparker skal presenteres. Selv i NAV-kroken, som kafébordet på Coop-butikken kalles, gliser gubbene fra øre til øre. Dog vil de ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.

— Kanskje blir det nok en gang andre som stikker av med millionene. Finnmarkinger er vant til å bli lurt. Det er utrolig hva vi kan vende oss til, humrer Ivar Sørnes og Magne Pedersen.

Siste sjanse Kvalsund har kjempet for å overleve. Ordfører Tor Myrseth ser på kobberet som siste sjanse.

— Alternativet er nok å bli slått sammen med Hammerfest, mener han.

For de unge flytter. Kommunen har lokket med gratis vei, vann og kloakk og 100000 kroner i tilskudd til alle som ville bygge hus, 80000 kroner til dem som kjøpte brukt og 60000 til alle som omgjorde fritidsbolig til fast bolig.

Tre familier takket ja.

Rentefrie lån — Samtidig tilbød Statoil rente- og avdragsfrie lån på inntil 2,5 millioner kroner til folk som ville bosette seg i Hammerfest og jobber på Melkøya. Den kampen tapte vi så det suste, medgir ordføreren.

Men kobberforekomsten er ingen medalje uten bakside.

Den underjordiske driften vil føre til at enorme steinmasser må deponeres. Gruveselskaper vil dumpe alt i sjøen, det vil skape en kunstig rygg i en fjord der fisk yngler.

Reaksjoner Fiskere protesterer, og fra fjellet roper reindriftssamene sitt kategoriske nei til både vindmøller og gruvedrift i reinhjordens kritiske beiteland.

— Puh, alt kan kjøpes, beroliger mannfolkene i NAV-kroken.

— Reineierne krevde 10 millioner i erstatning for en radarmast i Alta. De godtok et forlik og fikk 180.000 kroner. De går høyt ut på banen, så har vi masse møter, og blir til slutt enige, sier ordføreren.

Planlagt oppstart er i 2012,
en milliard kroner trengs i grunnlagskapital. I Kvalsund er fortvilelse og desperasjon snudd til håp og forventninger.

FRAFLYTTING: Ordføreren sa at det er 1003 innbyggere
igjen i Kvalsund. — Nei, det er 999, noen flyttet nettopp, sier pedagogisk leder Adrian Israelsen Dypvik. Foto: Henning Lillegård, Dagbladet
FRAFLYTTING: Ordføreren sa at det er 1003 innbyggere igjen i Kvalsund. — Nei, det er 999, noen flyttet nettopp, sier pedagogisk leder Adrian Israelsen Dypvik. Foto: Henning Lillegård, Dagbladet Vis mer