Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen saker på bordet som gjør Listhaug inhabil

Landbruksdepartementet gjør ny vurdering av hemmelighold.

HEMMELIG: Landbruksminister Sylvi Listhaug vil ikke offentliggjøre sine kundelister fra tiden i First House. I går bekreftet Rema 1000 at hun har jobbet for matvaregiganten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HEMMELIG: Landbruksminister Sylvi Listhaug vil ikke offentliggjøre sine kundelister fra tiden i First House. I går bekreftet Rema 1000 at hun har jobbet for matvaregiganten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Leif Forsell, sier at det per nå ikke ligger saker til behandling i departementet som gjør landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) inhabil.

Kjenner lista Forsell er den eneste som har fått tilgang til Listhaugs kundelister fra hennes tid i First House.

- Departementet har så langt ikke hatt noen konkrete saker til behandling som har gitt behov for særskilte vurderinger av statsrådens habilitet, sier Forsell til Dagbladet.

- Så Listhaugs kundelister er kvittert ut i forhold til habilitet?

- Det kan man ikke si. Det er ingen saker som ligger til behandling nå som reiser spørsmål om habilitet, men det kan jo oppstå habilitetsutfordringer senere.

Vurdering av habilitet gjøres fortløpende i departementet, både for politisk ledelse og for embets-/tjenestemenn, sier Forsell.

Jobbet for Rema 1000 I går kveld meldte Dagens Næringsliv at Listhaug jobbet for Rema 1000, og i ettermiddag ble dette bekreftet av matvarekjeden. Det siste oppdraget var ifølge Rema 1000 å bistå med fortolkningen av regjeringsplattformens punkter om søndagshandel.

Nå, som fersk statsråd, jobber hun blant annet med tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet, der mattoll og andre avgifter er tema.

Men ifølge Forsell er det altså ingen saker departementet nå saksbehandler der Listhaug er inhabil.

Inhabil statssekretær Derimot er statssekretær Hanne Blåfjelldal inhabil i forhold til et kapittel i budsjettet som gjelder støtte til organisasjoner. Hennes bror er nemlig nestleder i styret for organisasjonen Hanen, som har fått drøyt to millioner kroner i støtte i det rødgrønne budsjettet. Ifølge Forsell tok Blåfjelldal opp saken selv.

- Nært slektskap til en part som har interesse i saken, vil føre til inhabilitet. I og med at Hanen er en av flere organisasjoner som det foreslås støtte til, har departementet besluttet at statssekretæren er inhabil i behandling av hele dette kapittelet. Departementet legger derfor til grunn at statssekretær Blåfjelldal er inhabil ved behandling av saker vedrørende organisasjonsstøtte, heter det i vedtaket.

Listhaug nekter uansett fortsatt å offentliggjøre kundelistene, og ville i dag ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

- Endrer ikke noe Departementsråd Forsell sier at Rema 1000s bekreftelse ikke endrer beslutningen om hemmelighold.

- Det endrer absolutt ingenting. Det som er kjernen i saken, er at statsråden som embetsmenn i forvaltningen må gjøre habilitetsvurdering i konkrete saker helt uavhengig av lister. Habilitetsutfordringer er tema for statsråden fra dag én. Sånn sett er lista helt uvedkommende. Vurdering av habilitet må gjøres uansett i tilknytning til konkrete saker, sier Forsell.

Framtredende jurister sier til Aftenposten at Listhaugs hemmelighold av kundelister er i strid med såvel offentlighetsloven som forvaltningsloven.

- Bryter loven Departementet har begrunnet avslaget med at offentliggjøring vil ha «konkurransemessig betydning». Professor Jan Fridthjof Bernt mener det bryter med loven.

- Etter min mening vil det ikke kunne sies å være av konkurransemessig betydning at det kommer fram at man arbeider for å påvirke politiske beslutningsprosesser, som for eksempel plasseringen av et nytt sykehus. Dette er informasjon som vil kunne være av betydning for de politiske prosesser, og som det ikek er noe legitimt behov for å holde skjult. Så da er vi utenfor de saksforhold som kan være skjermet av taushetsplikt etter denne bestemmelsen, sier Bernt til Aftenposten.

Departementsråd Forsell sier at departementet fastholder sin konklusjon om hemmelighold, men sier innvendingene er registrert.

- Per i dag har vi ingen ny vurdering. Men vi har sett innvendingene, og noen av våre jurister vil se på saken og komme med et svar i neste uke, sier Forsell.

Mandag kommer de store matvarekjedene, inkludert Rema 1000, til møte i landbruksdepartementet. Ifølge Forsell er dette et dialogmøte og uten noen form for saksbehandling som reiser spørsmål om statsrådens habilitet.

HABIL: Departementsråd Leif Forsell slår fast at det ikke pr. i dag er saker i departementet som gjør Sylvi Listhaug inhabil.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
HABIL: Departementsråd Leif Forsell slår fast at det ikke pr. i dag er saker i departementet som gjør Sylvi Listhaug inhabil. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling