SER IKKE SAMMENHENGEN: Politiet etterforsker nå fem unaturlige dødsfall ved Ahus. Sykehusets direktør sier at sykehusets egen vurdering er at det ikke er noen sammenheng mellom sykehusets mange tekniske problemer og dødsfallene.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SER IKKE SAMMENHENGEN: Politiet etterforsker nå fem unaturlige dødsfall ved Ahus. Sykehusets direktør sier at sykehusets egen vurdering er at det ikke er noen sammenheng mellom sykehusets mange tekniske problemer og dødsfallene. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Ingen sammenheng mellom dødsfall og tekniske problemer

Vurderer Ahus selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktør ved Ahus, Erik Kreyberg Normann, sier at sykehuset mener det ikke er noen sammenheng mellom sykehusets tekniske problemer og flere unaturlige dødsfall høsten 2008.

Lørenskog lensmannskontor og kriminalavdelingen ved Lillestrøm politistasjon etterforsker nå om det er noen sammenheng mellom fem unaturlige dødsfall ved den nye avdelingen til sykehuset Ahus, meldte TV2 i går. Sakene etterforskes med henblikk på mulige fellestrekk etter initiativ fra Statens helsetilsyn.

- Vår vurdering er at det ikke er noen sammenheng mellom sykehusets tekniske problemer og disse dødsfallene. Vi har hatt reserveløsninger på plass fra første stund etter de problemene vi har hatt, sier Normann til Dagbladet.no.

Konkluderte med forsvarlig drift
Sykehuset har hatt flere ulike tekniske problemer etter at de flyttet til nytt bygg 1. oktober. Kapasiteten har vært sprengt, og journalsystemet har vært nede, noe som førte til at alle akuttpasienter måtte sendes til andre sykehus.

- Bakgrunnen for at det ble igangsatt etterforskning er en helhetlig vurdering, blant annet av de driftsproblemene som har vært, men også innholdet i hver enkelt sak, sier Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør for tilsynssaker i Statens helsetilsyn, til Dagbladet.no.

Spesielt har det blitt satt fokus på telefon- og varslingssystemet på sykehuset, og om det fungerte forsvarlig. Ifølge NRK Østlandssendingen fikk Statens Helsetilsyn inn flere bekymringsmeldinger angående driften på Ahus i fjor høst, og ba om en redegjørelse for hvordan tilkallingen av ansatte skjer.

En av de mest alvorlige feilene ved sykehuset var at mange moderne ip-telefoner falt ut, slik at medisinske nødmeldinger ikke kom fram til legene som skulle ha dem, ifølge NTB.
- Helsetilsynet i Oslo og Akershus fulgte driften ved sykehuset tett, og da de avsluttet oppfølgingen den 17. november i fjor, fant de ingen grunn til at det var uforsvarlig drift ved sykehuset, sier Grammeltvedt.

Han sier at det er Helsetilsynet i Oslo og Akershus som eventuelt vil vurdere om etterforskningen av dødsfallene vil føre til en ny vurdering av driften, og presiserer at etterforskningen går på dødsfallene som enkeltsaker.

Ahus i Lørenskog utenfor Oslo åpnet 1. oktober 137.000 nye kvadratmeter og regnes for å være et av landets største og mest moderne akuttsykehus. Prislappen for utbyggingen var på over 8 milliarder kroner, ifølge NTB.


Helsetilsynet avventer etterforskningen
Det første dødsfallet på sykehuset skjedde tidlig i oktober. Det er rutine for politiet å etterforske slike dødsfall, forteller lensmannen ved Lørenskog lensmannskontor, som etterforsker fire av dødsfallene.

- Vi begynte etterforskning med en gang vi fikk melding om dødsfallene, og ønsker ikke å kommentere etterforskningen ytterligere, sier lensmann Jens Bruun til Dagbladet.no.

Alle disse fire dødsfallene skjedde i løpet av fjerde kvartal 2008, og alle de døde er eldre mennesker.

Helsetilsynet opererer uavhengig av politietterforskningen, og vurderer fortløpende hvordan de skal behandle saken videre.

- Status per i dag er at vi avventer situasjonen og ser hvor etterforskningen leder, sier Grammeltvedt.