- Ingen sammenheng

Norske eksperter er uenig med svensken.

UENIG MED SVENSKEN: Jim Aage Nøttestad (til venstre) går ut i fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert asperger også. Nøttestad leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet og har ikke funnet noen sammenheng mellom diagnosen og lovbrudd.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UENIG MED SVENSKEN: Jim Aage Nøttestad (til venstre) går ut i fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert asperger også. Nøttestad leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet og har ikke funnet noen sammenheng mellom diagnosen og lovbrudd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet.

- Vi ser på de rettspsykiatriske erklæringene der diagnosen er brukt de siste ti årene. De foreløpige resultatene viser at vi ikke finner noen spesiell sammenheng mellom diagnosen og lovbruddene. Fra internasjonal forskning vet vi også at personer med Aspergers ikke er overrepresentert på kriminalstatistikken, sier Nøttestad til Dagbladet.Tror du Breivik kan ha en slik diagnose?

- Nei, jeg går ut fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert også asperger. Jeg kan ikke si at det er noen sammenheng mellom en slik diagnose og det Breivik har gjort.

Kvaler Nøttestad har også fått med seg at Breivik skal ha gitt uttrykk for kvaler før terrorangrepene og mener dette taler i mot en aspergersdiagnose.

- Hans beskrivelse av kvalene samsvarer ikke med asperger. Personer med diagnosen kan ha problemer med vanlig sosial kommunikasjon og med å forstå hvordan egne handlinger virker på andre, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer