UENIG MED SVENSKEN: Jim Aage Nøttestad (til venstre) går ut i fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert asperger også. Nøttestad leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet og har ikke funnet noen sammenheng mellom diagnosen og lovbrudd.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UENIG MED SVENSKEN: Jim Aage Nøttestad (til venstre) går ut i fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert asperger også. Nøttestad leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet og har ikke funnet noen sammenheng mellom diagnosen og lovbrudd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Ingen sammenheng

Norske eksperter er uenig med svensken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Psykolog og 1. ammanuensis Jim Aage Nøttestad ved Brøset kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri leder et prosjekt som ser på sammenhengen mellom Aspergers syndrom og kriminalitet.

- Vi ser på de rettspsykiatriske erklæringene der diagnosen er brukt de siste ti årene. De foreløpige resultatene viser at vi ikke finner noen spesiell sammenheng mellom diagnosen og lovbruddene. Fra internasjonal forskning vet vi også at personer med Aspergers ikke er overrepresentert på kriminalstatistikken, sier Nøttestad til Dagbladet.

Tror du Breivik kan ha en slik diagnose?

- Nei, jeg går ut fra at de sakkyndige som har undersøkt ham har vurdert også asperger. Jeg kan ikke si at det er noen sammenheng mellom en slik diagnose og det Breivik har gjort.

Kvaler Nøttestad har også fått med seg at Breivik skal ha gitt uttrykk for kvaler før terrorangrepene og mener dette taler i mot en aspergersdiagnose.

- Hans beskrivelse av kvalene samsvarer ikke med asperger. Personer med diagnosen kan ha problemer med vanlig sosial kommunikasjon og med å forstå hvordan egne handlinger virker på andre, sier han.

Annerledes i Sverige Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl mener dersom Breivik hadde hatt Aspergers syndrom, ville de rettssakkyndige mest sannsynlig ha funnet det gjennom deres samtaler med Breivik og gjennomgang av hans utviklingshistorie.

- I Norge er ikke Aspergers syndrom en tilstand som i seg selv gjør en gjerningsperson strafferettslig utilregnelig, med mindre forstyrrelsen har helt ekstreme uttrykk at det går over i det psykotiske. I Sverige er det annerledes. Der bruker de det juridiske begrepet «alvorlig psykisk störning» som sier at en person, selv om han er skyldig, får fengselsforbud fordi han er syk. Hva som er straffefritakende er mye bredere i Sverige enn i Norge, sier han.

- På generelt grunnlag høres dette ut som en av de veldig mange hypoteser om Breivik, gjort av personer som ikke har snakket med ham, sier Grøndahl.

- HYPOTESE: Rettspsykolog Pål Grøndahl synes Belfrages utspill høres ut som en av mange hypoteser om Breivik. Foto: Heiko Junge / Scanpix
- HYPOTESE: Rettspsykolog Pål Grøndahl synes Belfrages utspill høres ut som en av mange hypoteser om Breivik. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer