Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen ser på en major som en høyrisikosoldat

Sorg, fortvilelse og forvirring blant Fort Hood-soldatene.

FORT HOOD-SOLDAT: Soldatene mener risikotilfellene ikke fanges opp. Foto: Ørjan Ellingvåg
FORT HOOD-SOLDAT: Soldatene mener risikotilfellene ikke fanges opp. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||FORT HOOD/KILLEEN (Dagbladet): Det er grytidlig morgen i Killeen i Texas, og da Dagbladet ankommer byen, er innbyggerne i ferd med å våkne til en dag der mange vil stille spørsmålet «hvorfor?» - og forgjeves innse at gårsdagen ikke bare var et mareritt.

13 personer er døde og 30 skadd etter den verste skyteepisoden på en amerikansk militærbase noensinne.

Den 27 år gammel puertoricanske Fort Hood-soldaten Junior, som ikke vil gi fullt navn og bilde fordi han egentlig ikke har lov å uttale seg til media, har ikke sovet i natt. Han er rød i øynene og tydelig preget av gårsdagens hendelser, der han selv var i lockdown i sju timer inne på millitærbasen.

Nå er han bekymret fordi han ikke vet hvilke soldater som er skadet.

- Dette er ille for Fort Hood, og det kommer til å få store konsekvenser. Jeg er sjokkert over at dette hendte her, og fordi vi har fått så liten informasjon, jeg har ennå ikke oversikt over alle som har blitt drept og skadet. Det er helt sikkert noen jeg kjenner blant de rammede, sier han.

FÅ TIMER FØR SKYTINGEN: Var gjerningsmannen på butikken. Foto: AFP PHOTO/CNN/Scanpix
FÅ TIMER FØR SKYTINGEN: Var gjerningsmannen på butikken. Foto: AFP PHOTO/CNN/Scanpix Vis mer

Deprimert selv
Han har selv vært soldat på Fort Hood i litt over et år, og mener millitæret ikke er flink nok til å se faresignaler.

- Det er trist, men slike ting blir ikke tatt alvorlig nok her. De sier de har en «åpen dør-policy», men de bruker den ikke. De vi snakker med er ofte sivilt helsepersonell som er mer opptatt av sin egen klokke, sier Junior, som sier han selv sliter med depresjoner.

Den største faren, mener likevel soldaten, er de som ikke snakker i det hele tatt. Som 39-åringen som i går drepte 13 soldater og skadet 30.

- Hvis flere hadde visst hvordan man identifiserer risikotilfeller, så ville ikke dette ha skjedd. Problemer er vel at ingen ser på en major som en høyrisikosoldat.

Soldatene på området får ikke bære våpen og våpnene Hasan brukte var hans egne.

- Jeg var forvirret og sjokkert. Når vi er i utlandet er vi klar for det. Men her kan vi ikke en gang forsvare oss selv, sier soldaten Jerry Richard (27) til nyhetsbyrået AP.

GJERNINGSMANNEN: Nidal Malik Hasan (39). Foto: AP Photo/Uniformed Services University of the Health Sciences/Scanpix
GJERNINGSMANNEN: Nidal Malik Hasan (39). Foto: AP Photo/Uniformed Services University of the Health Sciences/Scanpix Vis mer

Rammet av tragedie før
Fort Hood ligger i byen Killeen, en by på knappe 100.000 innbyggere, hvis økonomi avhenger sterkt av millitærbasen og de rundt 40.000 soldatene stasjonert der.

Mange ser på Fort Hood som en by i seg selv, et samfunn som i går ble rammet av en enorm tragedie.

Det er imidlertid ikke første gang byen blir rammet av en massakre. 16. oktober 1991 gikk en mann inn på kafeen Luby´s nær millitærbasen og skjøt 43 mennesker 23 døde og 20 ble skadet, før gjerningsmannen tok selvmord. Hendelsen, som senere er kalt «Luby´s-massakren», var den dødeligste skytingen i USAs historie før Virginia Tech-massakren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media