Ingen sier nei til Jens

- Jeg har ikke fått noen nei ennå. Nå har jeg et klart bilde av hvordan regjeringen kommer til å se ut, sa Jens Stoltenberg i går kveld. Men hvor mange han hadde ringt til, sa han ingenting om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld var det åpenbart at den påtroppende statsministeren hadde fått fasong på sin regjering. Da han tok seg middagspause i stortingsrestauranten i går ettermiddag, holdt han hoff for nyhetssultne og frustrerte journalister. Stoltenberg slo om seg med gode historier og kommentarer, gestikulerte ivrig både stående og sittende, og mottok latterbølger fra journalister og politikere.

I dag fyller han 41 år, men det blir bare enkel feiring. Kveldstimene må nok jubilanten bruke ved telefonen.

- Dette arbeidet er omtrent akkurat så komplisert som jeg trodde før jeg gikk i gang. Det er en stor utfordring å sette sammen en regjering som speiler bredden i partiet og bredden i samfunnet, sa Jens, og bekreftet at han synes jobben er morsom og inspirerende.

I går slapp Stoltenberg journalistene inn på kontoret i Stortinget, der han lot seg intervjue i det vide og brede om statsrådskabalen - uten å røpe navn.

Lista klar

Det er tradisjon for at påtroppende statsministrer ikke sier et ord offentlig om regjeringens sammensetning før han har presentert lista for kongen. Stoltenberg har avtale med kong Harald i morgen klokka 09.15. For å unngå unødige lekkasjer venter nok Stoltenberg i det lengste med å stille det avgjørende spørsmålet til dem han har på blokka. Mange aktuelle statsrådsemner sitter på pinebenken til i kveld.

Men allerede i går kveld hadde mange av brikkene falt på plass bekreftet Stoltenberg, men han presiserte at en regjeringskabal slett ikke bare dreier seg om statsrådsnavn.

Det er også viktig å finne en god sammensetning av statssekretærer og andre nøkkelpersoner i regjeringsapparatet.

Forsvarsminister

Etter det Dagbladet erfarer, blir Siri Bjerke forsvarsminister. Trond Giske er mest aktuell som kirke- og undervisningsminister, men kan flyttes på hvis noen mot formodning skulle si nei til tilbudet.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er etter all sannsynlighet med i Stoltenbergs regjering. Han er aktuell både som finansminister, samferdselsminister og kommunalminister. Også Bjørn Tore Godal er aktuell. Likestillingsombud Anne Lise Ryel er heller ikke ute av bildet.

Derimot ser det ut til at partisekretær Solveig Torsvik ikke kommer med i regjeringen. Det kan bety at hennes man, Haakon Blankenborg, kan komme inn.

Han har i flere år vært leder av utenrikskomiteen, men måtte vike da Thorbjørn Jagland gikk av som parlamentarisk leder.

Tidligere Oslo-ordfører Ann-Marit Sæbønes ble i går nevnt som en aktuell sosialminister.

Miljøjoker

Sentralt i spekulasjonene i går sto også tidligere byråd Hanne Harlem. Veteranen Thorbjørn Berntsen kan bli å finne som miljøvernminister i Stoltenberg-regjeringen. AUF har et sterkt ønske om å få ham på denne utsatte posten.

Til jobben som kulturminister har teatersjef Ellen Horn vært et aktuelt navn. Men etter det Dagbladet erfarer er hun ikke med på Stoltenbergs endelige liste.

En annen kandidat til dette departementet er sjefen for Festspillene i Nord-Norge, Tove Karoline Knutsen. Til Dagbladet blir det sagt at det på denne posten vil komme en statsråd utenfra det sentrale politiske miljøet.

LISTA KLAR: Jens Stoltenberg inviterte journalistene inn på kontoret sitt i går - men lista holdt han tett om.