Ingen sikkerhetstjeneste-konklusjon før om flere uker

- Nå begynner analysearbeidet, sier Kripos.

ETTERFORSKES: I disse lokalene, under bakken på Jørstadmoen, jobber medarbeidere som har høy kompetanse innenfor IKT. Foto: Forsvaret/GD
ETTERFORSKES: I disse lokalene, under bakken på Jørstadmoen, jobber medarbeidere som har høy kompetanse innenfor IKT. Foto: Forsvaret/GDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kripos jobber for fullt med etterforskningen av Forsvarets sikkerhetstjeneste (Fost).

Etterforskerne har jobbet også i helga, etter de to razziaene mot lokalene på Jørstadmoen og Kolsås onsdag og fredag.

- Denne uka har i stor grad gått med til innhenting av informasjon. Nå begynner analysearbeidet, sier Håvard Kampen, politiadvokat i Kripos, til Dagbladet.no.

Han ledet de to razziaene denne uka. Sju-åtte etterforskere deltok på Jørstadmoen, noen færre på Kolsås.

- Vi har med mannskap fra taktisk avdeling, organisert kriminalitet og datakrim. Vi har muligheten til å koble på nye folk underveis, og vil fortløpende vurdere hvor mange teknikere og hvor mange taktikere det er behov for, sier Kampen.

Fost og den pågående etterforskningen har fått stor oppmerksomhet denne uka. Kripos har lagt lokk på selve etterforskningen og hva de faktisk har funnet.

- Vi prøver å se bort fra at dette er en sak med stor oppmerksomhet knyttet til seg. Vi ser at det er mange som har behov for å få svar, men vi er mer opptatt av å få riktige svar enn en rask konklusjon, sier Kampen.

Det har blitt spekulert i at Kripos vil komme med sin konklusjon i saken i løpet av neste uke. Dette avviser politiadvokaten.

- Det vil i hvert fall ta noen uker. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi vil bruke, sier Kampen.

FOST ble siktet 2. juni etter straffelovens paragraf 145, 2. ledd, som har følgende ordlyd.

«Den som uberettiget skaffer seg adgang til data eller programutrustning som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske hjelpemidler.» (...) «straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler.»

Den påstått ulovlige overvåkningen er knyttet til både kongefamilien og departementene.

Parallelt med politietterforskningen pågår en helhetlig gjennomgang av FOST i det stortingsoppnevnte EOS-utvalget, som er bekymret for flere sider av tjenesten.

Kripos presiserer at samarbeidet med Forsvaret hittil har gått bra.

- Vi har fått tilgang til det vi har bedt om, sier Kampen.

Dagbladet ønsker å komme i kontakt med tidligere eller nåværende ansatte i FOST som kan nyansere bildet av tjenesten. Bruk kontaktfeltet nedenfor eller send epost direkte til journalist.