- Ingen skal fortelle meg at en ung norsk jente som gifter seg med en fetter fra Punjab, gjør det av kjærlighet

Frp-leder Siv Jensen refser Hadia Tajik (Ap) for å likestille arrangert ekteskap med vanlig giftermål.

- Ingen skal fortelle meg at en ung norsk jente som gifter seg med en fetter fra  Punjab, gjør det av kjærlighet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Kjærlighet har ingen grenser. Men ingen skal fortelle meg at det er kjærlighet som gjør at en ung norsk jente med pakistansk bakgrunn gifter seg med en fetter fra Punjab!

Det sa Frp-leder Siv Jensen i sin tale under Frps kommunalpolitiske konferanse i Trondheim i dag.  

I talen rettet hun kraftig skyts mot Abreiderpartiets integreringspolitikk, og særlig den ferske kulturministeren Hadia Tajik.

Likestilte arrangert ekteskap Jensen viste blant annet til et intervju Hadia Tajik gjorde med Dagens Næringsliv i slutten av september, like etter at hun ble utnevnt som Norges første muslimske statsråd noensinne.

Tajik ble spurt om hun hadde endret syn på arrangert ekteskap, siden hun som 21-åring uttalte at hun ikke ville utelukke medvirkning fra sine foreldre i valg av ektefelle. 

Tajik svarte slik:

- Prinsipielt mener jeg at det å arrangere ekteskap er like legitimt som det å forelske seg og gifte seg på den måten. Samtidig innebærer det større utfordringer enn det mange norsk-pakistanere tar innover seg, og det er ganske problematisk å arrangere ekteskap mellom en som er vokst opp i Norge og en fra for eksempel Pakistan. Skikken henger dessuten tett sammen med tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Som 29-åring ser jeg ikke dette for meg for min egen del.

- Vi avviser ukultur Jensen opplever uttalelsen som rystende:

- Det er vår nye kulturminister! Det er den samme statsråden som skal gjennomføre regjeringes kamp mot tvangsekteskap. Det er ikke noe jeg sier, det er noe hun sier. Det understreker at Arbeiderpartiets holdning er å møte ukulturen i enkelte innvandringsmiljøer med å forstå ukulturen. Det er typisk. Det gjør ikke Fremskrittspartiet. Vi avviser ukultur, og kjemper for frihet for enkeltmennesker, sa hun i talen, og fortsatte:

- Når vi vet at det er jenter som slåss mot foreldrene sine for friheten sin, er det da vi skal steppe inn med et moralsk forsvar av foreldrene? Jeg er ikke i tvil: Jeg står på disse jentenes side, ikke på foreldrenes side!

-Fine ord I talen viste hun til at Arbeiderpariets syn er nedfelt i partiets «Integreringspolitiske dokument», der det blant annet heter:« Retten til selv å velge sin ektefelle er en grunnleggende rettighet i Norge og er nedfelt i internasjonale konvensjoner».

- Det er fine ord. Men spørsmålet er om de har innhold, sa Jensen.
  
PS! Kommentarfeltet er nå stengt, som følge av flere sjikanerende og usaklige innlegg.

 

RYSTET:  Frp-leder Siv Jensen er glad for at Kulturdepartementet har fått i oppdrag å involvere trossamfunnene i kampen mot tvangsekteskap, men er skeptisk til om kulturminister Hadia Tajik (Ap) vil levere. Foto: Jacques Hvistendahl
RYSTET: Frp-leder Siv Jensen er glad for at Kulturdepartementet har fått i oppdrag å involvere trossamfunnene i kampen mot tvangsekteskap, men er skeptisk til om kulturminister Hadia Tajik (Ap) vil levere. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer