GIR OPP: - Med bakgrunn i Sentralstyrets tilbakemelding finner jeg det lite formålstjenlig å fortsette mitt store engasjement i innvandringspolitiske spørsmål, utaler Christian Tybring-Gjedde, etter at partiledelsen nekter ham fritt spillerom i asyl- og innvandringspolitikken.  Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
GIR OPP: - Med bakgrunn i Sentralstyrets tilbakemelding finner jeg det lite formålstjenlig å fortsette mitt store engasjement i innvandringspolitiske spørsmål, utaler Christian Tybring-Gjedde, etter at partiledelsen nekter ham fritt spillerom i asyl- og innvandringspolitikken. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Ingen skal kunne påstå at jeg ikke prøvde

Christian Tybring-Gjedde gir opp Frp's innvandringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er NRK som i dag har fått Christian Tybring-Gjeddes reaksjon etter at sentralstyret i Frp fredag behandlet samvittighetsbønnen fra Frp-eren.

Den tidligere fylkeslederen i Oslo stemte, som eneste i Frp's stortingsgruppe, mot asylavtalen som ble forhandlet frem mellom Høyre/Frp-regjeringen og sentrumspartiene.

Deretter henvendte han seg til Frp's sentralstyre, og ba om å fristilles i asyl- og innvandringssaker, slik at han kunne stemme mot egen regjering i Stortinget dersom en aktuell sak bryter med hans samvittighet.
 
- Politikk uten bærekraft På telefon til Dagbladet avviser Tybring-Gjedde å svare på spørsmål, men sender en uttalelse på e-post.

«Slik jeg vurderer avtalen vil regjeringen videreføre en politikk uten bærekraft», skriver han, og gir samtidig uttrykk for at han ikke er fornøyd med svaret han fikk fra sin egen partiledelse:

«Jeg har fått tilbakemelding fra Sentralstyret på min henvendelse. Svaret som gis er uklart. Det er imidlertid tydelig at Sentralstyret ikke deler mine bekymringer for dagens asyl- og innvandringspolitikk. Ei heller kommenteres eller besvares mine spørsmål.»

Tybring-Gjedde gjør det klar at han finner det «lite formålstjenlig å fortsette mitt store engasjement i innvandringspolitiske spørsmål.»

Hagen-støtte - Innvandringsspørsmålet er ikke et helt vanlig politisk spørsmål. Det er langt viktigere. Jeg ser rundt meg, og ser at samfunnets verdier forvitrer. Det gjelder likeverd og likestilling. Ytringsfriheten er innskrenket, og jeg ser at pluralismen i innvandrermiljøer er veldig liten. Dette er en utvikling som har skjedd i løpet av to generasjoner. Og jeg har ikke samvittighet til å stemme for en mer liberal familieetablering- og familiegjenforeningspolitikk slik denne avtalen indikerer, sa Tybring-Gjedde tidligere i mars, da hans bønn til partiledelsen ble kjent.

Frp-nestor og partikollega i Oslo Carl I. Hagen uttrykte støtte til Tybring-Gjedde, men understreket at partiet burde vente til en konkret sak ligger på bordet før ledelsen tar stilling til Tybring-Gjeddes ønske.

- Da må man vise forståelse for hans ønske, og alle vet jo at det er avgjørende for oss i Oslo. Det er her vi har problemene, sier den tidligere partilederen.

- Jeg har stor forståelse for det Christian ber om, og jeg synes det er helt greit at han tar det opp. Men jeg tror det vil være fornuftig å vente til det dukker opp en situasjon, eksempelvis der Arbeiderpartiet i Stortinget fremmer forslag som er strengere og bryter avtalen med Venstre og KrF, sa Hagen.