Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen skal miste jobben med utflytting av tilsyn

Ingen skal tvinges til å flytte, og ingen skal tvinges ut i ledighet. Det er garantien som partiene bak tilsynsforliket gir de 900 ansatte i de åtte statlige tilsynene som blir spredd utover landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre regjeringspartiene er etter mye fram og tilbake blitt enige med Arbeiderpartiet og SV om betingelsene for utflytting. De to opposisjonspartiene har hele tiden vært prinsipielle tilhengere av å flytte ut statlige jobber fra hovedstaden, men ville ha på plass forsikringer om de ansattes rettigheter og reglene for klager på tilsynenes vedtak.

- Det er bare vinnere i denne saken. De 900 ansatte tvinges ikke til å flytte, og de blir heller ikke kastet ut i ledighet. De kan være trygge på at de ikke mister jobben. Ingen skal bli arbeidsløs eller uføretrygdet på grunn av denne flytteoperasjonen, sier Trond Giske (Ap).

Flyttes over tre år

Utflyttingen skal skje over en treårsperiode, og de som i løpet av denne tiden ikke har fått en annen statlig jobb, vil gå over på ventelønn inntil de får annet arbeid. De 900 ansatte i tilsynene har fortrinnsrett til jobber i staten.

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H) er svært godt fornøyd med forliket mellom de tre regjeringspartiene, Ap og SV.

- Dette er en god løsning. Vi har fått aksept for uavhengige tilsyn som ikke blir styrt av departementene, men vi har foreløpig ikke fått tilslutning til en uavhengig klagenemnd. Jeg håper dette kommer etter hvert, sier Norman.

Han understreker at de som ikke vil flytte med, skal sikres jobb i staten eller næringslivet.

- Vi er opptatt av at fortrinnsretten skal være reell. Det er mange jobber å velge blant for dem med høy kompetanse, også utenfor staten. Jeg er noe mer bekymret for kontorpersonalet, men alle skal få hjelp til å finne annet arbeid, sier Norman.

De åtte tilsynene er Arbeidstilsynet (til Trondheim), Konkurransetilsynet (til Bergen), Sjøfartsdirektoratet (til Haugesund), Luftfartstilsynet (til Bodø), Medietilsynet (i Fredrikstad), Post- og teletilsynet (til Lillesand), Direktoratet for beredskap og samfunnssikkerhet (til Tønsberg) og Petroleumstilsynet (i Stavanger).

Individuell hjelp

Saksordfører Ola T. Lånke (KrF) sier at tilsynene i samarbeid med Aetat skal gi individuell bistand til den enkelte.

Det som gjorde at forliket falt på plass, var at de fem partiene ble enige om ikke å endre klagereglene i denne stortingsperioden. Dette spørsmålet blir skjøvet på til etter valget i 2005.

- Dette er en historisk dag for Norge. Forliket er det største enkeltgrep som er gjort for å desentralisere statlige arbeidsplasser, sier Lånke.

Han viser til at kostnadene ved flytting skal dekkes utenfor tilsynenes vanlige driftsbudsjetter, slik at det ikke blir noen svekkelse av tilsynsarbeidet. Dette har vært svært viktig for Ap og SV.

Saksordføreren viser til at det har vært forholdsvis stor gjennomtrekk av ansatte i tilsynene mens de har vært plassert i Oslo, og tror at det skal bli mulig å få mer stabil arbeidskraft når de nå blir lokalisert i distriktene. Han regner med en viss svekkelse av kompetansen i en overgangsperiode, men sier det legges opp til dobbelt bemanning og grundig opplæring i denne fasen.

Departementet opererer med en flyttekostnad på 500.000 kroner per ansatt, mens de ansattes organisasjoner har langt høyere tall. Lånke sier at familie-, kultur- og administrasjonskomiteen ikke har grunnlag for å mene noe mer konsist om kostnadene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media