- Ingen skam å kjøpe sex

- Ekstreme kvinnegrupper er med på å opprettholde myter om kvinner og menn, sier daglig leder i Kirkens Bymisjon, Kirsten Frigstad. Hun har i flere år jobbet med prostituerte på Natthjemmet i Oslo og hevder det er på tide å jobbe for å bedre horekundenes situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har de siste dagene skrevet om kvinnen som vare. Fredag fortalte finnmarkingen Johan Andersen om sin omgang med russiske prostituerte. Frigstad sier det var modig og riktig av Andersen å stå fram slik han gjorde, men tror ikke åpenhet fra horekundene alene vil være med på å gjøre deres situasjon bedre.

- Vi må slutte å tro at alle horekunder er overgripere. Nå må vi få bukt med kvinnekulturen som hevder at alle menn er potensielle overgripere. De ekstreme kvinnegruppene er med på å opprettholde eksisterende myter om både kvinner og menn. De må vi til livs, sier hun.

- Helt feil

- Det er helt feil å sykeliggjøre og stille diagnoser på menn som kjøper sex. Prostitusjon er en ekstrem variant av det vi gjør hele tida, og det er ikke riktig at horekunder skal trenge å skamme seg over å kjøpe sex, sier Frigstad.

Hun mener at mennene det gjelder, ikke er tjent med at de skal være flaue over egen livssituasjon.

- Dette har med sosial fattigdom å gjøre, og det gagner ingen at de i tillegg skal omtales med negativt fortegn fra deler av samfunnet, sier Frigstad og mener det nå er på tide at horekundenes situasjon forbedres.

- Jeg vil ikke legge fram konkrete forslag på hvilke tiltak som trengs, men det er mange spørsmål som bør stilles, og nye analyser som bør gjøres, sier hun.

Tveegget sverd

Er det OK å kjøpe sex?
Er det OK å kjøpe sex? Vis mer

Psykolog Thore Langfeldt er heller ikke begeistret for kvinnegruppenes ideologiske framferd.

- Deler av feministbevegelsen blir som et tveegget sverd. De skal i utgangspunktet handle ut fra hva som er best for kvinnen, men nekter henne samtidig friheten til selv å velge livsførsel, sier Langfeldt.

Han satt i det statlig oppnevnte Seksuallovbruddsutvalget som for tre år siden så på blant annet prostitusjon i forbindelse med revurderinger av straffeloven.

- Vi kom fram til at ting fungerte greit slik de var, sier han.

FORSVARER: -Det er helt feil å sykeliggjøre menn som kjøper sex, sier Kirsten Frigstad, leder i Kirkens Bymisjon.