Ingen skam å snu

I kjølvannet av Hans Fredrik Dahls innrømmelse av feil i sitt syn på David Irving bør også andre historikere ta et selvoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag 13. juli innrømmet professor Hans Fredrik Dahl at han hadde tatt grundig feil. Han la seg helt flat, som han selv sa. Det som flere hadde mistanke om, nemlig at historiker David Irving ikke har rent mel i posen, gikk også til slutt opp for Dahl. Den siste boka, «The fall of David Irving», dokumenterer det som en annen norsk professor, Odd Bjørn Fure, har påstått i lengre tid: Irving har manipulert med faktiske opplysninger.

Folk flest, som sitter på sidelinjen, kunne ikke med like stor sikkerhet som Odd Bjørn Fure slå fast at Dahl var på villspor. Derfor er det sikkert gått en lettelsens sukk over det ganske land etter at Dahl er slått sønder og sammen. Nå kan både Hjemmefronten, Magne Skodvin og den store masse - de på sidelinjen - gni seg i hendene. Men det vil alltid være et men.

At Hans Fredrik Dahl, kanskje Nordens fremste ekspert på annen verdenskrig, innrømmer å ha tatt feil, er ikke mindre enn en sensasjon. For - når var det sist vi hørte en historiker innrømme noe som helst? Dahls retrett er derfor en oppfordring til andre som sitter inne med nøyaktig samme erkjennelse, men som aldri får det ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer