Ingen skam å snu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den som trodde konsernsjefens avgang skulle skape fred og ro rundt Statoil, tok selvsagt feil. I det maktvakuumet som er oppstått etter at ledelsen gikk av, vil krefter i og utenfor selskapet kjempe for sine posisjoner. Det handler om makt over store økonomiske samfunnsinteresser. Derfor bør det ikke forundre noen at toppene i norsk næringsliv og politikk engasjerer seg.

Den anonyme kritikken som reises mot konstituert styreleder Kaci Kullmann Fives rolle i Olav Fjells avgang, må ses i en slik sammenheng. Som kjent var Kullmann Five en av tre styremedlemmer som tok initiativ til det ekstraordinære styremøtet, hvor Fjell ble kastet. Uka før hadde et enstemmig styre gitt Fjell fortsatt tillit. Ifølge VGs kilder i regjeringsapparatet stilles det nå spørsmål ved hvorfor Kullmann Five endret syn. Etter vår mening er det større grunn til å spørre hvorfor ikke flere styremedlemmer så skriften på veggen og skjønte at Fjell måtte fjernes. Med den informasjonen styret etter hvert satt på om Fjells håndtering av konsulentavtalen, mistillit fra flere fagforeninger og et massivt mediepress, var konsernsjefens troverdighet kraftig svekket. Han måtte gå.

Oljeminister Einar Steensnæs har kritisert det gamle styret for manglende handlekraft og ryddighet i denne saken, og styret burde ha gjort kort prosess tidligere. Det skal likevel ikke holdes mot styremedlemmer at de endret syn i en så komplisert sak, enten det var på grunn av ny informasjon eller simpelthen fordi de innså at de hadde feilbedømt situasjonen. Det skjer altfor sjelden på toppen i næringslivet. Snarere fører en misforstått lojalitet til at man tviholder på gamle standpunkter, selv om virkeligheten har forandret seg. Også næringslivet kan pugge fjellvettregel nummer åtte: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Det er to av landets mektigste posisjoner som nå skal besettes. Hvorvidt Kaci Kullmann Five er rette kvinne til jobben som styreleder, er det opp til andre å bedømme. Men det er ingen dårlig egenskap å ha vilje og mot til å skifte mening.