Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen skam å snu

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har utvist et bemerkelsesverdig dårlig skjønn i sin politikk overfor de nyvalgte palestinske myndighetene, et skjønn som kan ha vidtgående negative konsekvenser for norsk utenrikspolitikk og bidra til en farlig utvikling i Midtøsten. I helgen gikk han utvetydig ut og frøs den direkte bistanden til de palestinske myndighetene. Utviklingsminister Erik Solheims forsøk på å bortforklare uttalelsene, endrer ikke dette.

Støre har dermed plassert Norge solid på stormaktene USAs og EUs side, i åpenbar konflikt med den bekymringen han selv luftet i Dagbladet 20. mars. Da advarte han mot å male «det palestinske politiske miljø inn i et hjørne». Søndag gjorde han nettopp det, og nå er selv den moderate palestinske presidenten Mahmoud Abbas skuffet over at Norge straffer det palestinske folket for den regjeringen de valgte i et fritt og lovlig valg. For SV og deres visjoner om en selvstendig norsk utenrikspolitikk, er Støres Midtøsten-linje en åpenbar belastning.

Men Støres bistands-frys sender også et ødeleggende signal om norsk bistandspolitikk generelt. En viktig grunn til at Hamas vant valget var deres løfte om å bekjempe korrupsjonen i det palestinske statsapparatet. Det er beklagelig at Norge straffer en demokratisk valgt regjering som vil bekjempe korrupsjon.

Israels konsekvente nei til å anerkjenne palestinernes legitime nasjonale rettigheter, har aldri utløst denne type reaksjon. Det er derfor ikke unaturlig at det palestinske folkeflertallet og Hamas, vil se andre steder etter virkelige venner. Iran har lenge hatt ambisjoner om en rolle på den ekstreme palestinske siden. Støres linje bidrar til å drive Hamas nærmere andre ekstreme krefter, istedet for å hale dem nærmere et konstruktivt spor for fred mellom Israel og palestinerne.

I løpet av mai er neste utbetaling til de palestinske myndighetene planlagt. Da må regjeringen fatte den endelige beslutningen om pengene skal holdes tilbake eller ei. Støre bør bruke påskeferien til å reflektere over fjellvettregel nummer åtte: Det er ingen skam å snu.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling