Ingen skatteavtale med Frp

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet bryter forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp er spesielt misfornøyd med opplegget til beskatning av næringslivet. Forhandlingene om revidert budsjett fortsetter i morgen.

Etter bare en halv times møte i kveld måtte regjeringspartienes forhandlingsleder Jan Tore Sanner konstatere at det ikke er mulig å komme fram til en helhetlig avtale med Frp. Han håper likevel på flertall for hovedtrekkene i regjeringens forslag til skattereform.

Arbeidet med reformen går nå tilbake til ordinær komitébehandling, der partiene vil bruke det siste døgnet til å finpusse sine særmerknader. Sanner håper at regjeringspartiene og Frp klarer å skrive seg sammen om flest mulig punkter før komiteavgivelsen fredag.

Fremskrittspartiet kan godta aksjeskatt, men bare hvis regjeringspartiene kutter betydelig mer i formuesskatten. Det vil regjeringen foreløpig ikke.

Høyre Frp-krav

De samme partene forhandler også om revidert budsjett, og her fortsetter samtalene i morgen klokka 11.15. Frp har lagt fram krav på 2,5 milliarder kroner, en halv milliard mer enn det Arbeiderpartiet krevde og som det ble brudd på.

- Vi har satt fram svært edruelige krav, særlig sett på bakgrunn av budsjettet er resultatet av et forlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet. Frp vil ha mer til kriminalitetsbekjempelse, til helsevesenet, reduserte egenandeler og gebyrer, mer til veibygging og til kampen mot ledighet, sier Frps finanspolitiker Siv Jensen.

Hun hadde ingen oppskrift på inndekning, fordi Frp ikke føler seg bundet av de samme budsjettrammer som alle andre partier. Jensen mener det må være opp til de «ansvarlige» regjeringspartiene å finne ut hvor de vil kutte.

Sanner registrerer at kravet er større enn det som kom fra Ap, og som regjeringspartiene ikke kunne innfri, men ville i kveld ikke uttale seg om sannsynligheten for enighet.

- Vi registrerer at Ap og Frp har mange krav som er like, men forskjellen er at Arbeiderpartiet vil dekke inn utgiftsøkningene. Kravene er høye, men vi skal gi et tilbud i morgen. Vi har imidlertid ikke noe mer å gå på enn overfor Ap, sier Sanner.

Formuesskatt

Frp mener at det samlede opplegget for bedriftsbeskatning er altfor uforutsigbart og uforpliktende. Isteden for at regjeringspartiene nå skal samle skiftende støtte i Stortinget til de ulike elementene i skattereformen, vil Frp sende hele proposisjonen tilbake til regjeringen.

- Den videre behandlingen er skjør, og det er uansvarlig med slalåmkjøring. Det vil bare øke usikkerheten for næringslivet. Da er det bedre å sende det hele tilbake, slik at det kan legges et bedre grunnlag for en helhetlig løsning, sier Jensen.

Sanner synes lite om dette forslaget og mener at en slik framgangsmåte snarere må ses på som et nederlag for Frp. Han viser til at regjeringen så langt har innfridd skatteløfter på 20 milliarder kroner, og at det i skattereformen ligger ytterligere 12 milliarder i lettelser.

(NTB-Per Christensen)